До миналата година България беше похарчила 2 млрд.лв. за "това,

...
До миналата година България беше похарчила 2 млрд.лв. за "това,
Коментари Харесай

2 млрд. ни струва т.нар. е-правителство, дето го няма

До предходната година България беше похарчила 2 млрд.лв. за "това, което имаме като електронно държавно управление ", или по-точно за това, което НЯМАМЕ. В това число: Търговски указател, държавни уеб сайтове - ето през вчерашния ден гръмна на правосъдното министерство, портали за електронни услуги, вместо очакване на опашки. Сметката не е наша, а на Българската стопанска камара.

Пак тя споделя, че в Естония освен са вложили 40 пъти по-малко пари - единствено 25 млн. евро или 50 млн.лв., ами и е-правителството им към този момент раоти. Докато България продължава да сипва големи суми - тази година е похарчила още милиони - 4 млн. единствено за "сигурност " на Търговския указател, което в действителност в естествени условия коства 30 000 лева, а сегашният му проблем се оправя не за седвица, а за 24 часа работа на 1 айти експерт. Един човек.

А ние имаме Държавна организация за електронно ръководство, подчинена персонално на премиера, Изпълнителна организация по вписванията, подчинена на митнистър Цецка - да, тя още е министър, обратно на всякаква логичност и несъмнено си фантазират, че могат да ни я наложат за парламентарен арбитър. Има още безчет държавни органи с тези функционалности, където НЕ работят хиляди служители, на които плащаме ние от джоба си. А те си вършат фотошопи, джиткат си из Фейса като споделят фейкове и мъдрости по какъв начин се гонят злите мисли и бъговете на системите посредством поръсвания със захар и така нататък

Това е също толкоз рационално, както да се заплаща повече за наем на Уиндоус, в сравнение с е пазарната му цена, изключително в случай, че е включен като безвъзмездна алтернатива при покупката на новия хардуеър на администрацията. Изобщо да не отваряме дума, че с този Уиндоус не могат да работят повече от 2/3 от компютрите на същата тази администрация.

Обаче това коства на данъкоплатците стотици милиони лв.. При състояние, че има изцяло безвъзмезден Линукс. А парите могат да се дадат за пенсии, за здраве или за нещо друго, от което има смисъл. Но няма комисионни! А те към този момент не са нито 10, нито 20 %, а са 50,70 на 100 и нагоре.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР