До месец октомври ще е готово единното държавно хранилище за

...
До месец октомври ще е готово единното държавно хранилище за
Коментари Харесай

Дончев издаде интересни неща за държавното е-хранилище

До месец октомври ще е готово единното държавно вместилище за данни, в което ще има аварийни копия на информацията от всички регистри. Това разгласи в ицепремиерът Томислав Дончев. По думите му планът ще коства най-вече 800 000 лева

" С парите ще се сътвори масив от един петабайт, който ще е физически ситуиран на едно или повече места ", съобщи той. Дончев съпостави хранилището с трезор, в който всяка институция ще има собствен самобитен сейф.

" Идеята за новата конструкция пристигна след срутва на Търговския указател, оставил България цяла седмица без надеждно работещ източник на фирмена информация ", разясни още вицепремиерът.

- Какво ще съставлява това вместилище?
И все още съгласно настоящите условия, който стопанисва указател, е задължен да записва информацията на два сървъра – в случай че се случи проблем с единия, информацията да я има на другия и, настрана, да води електронен списък. Това е двойно подсигуряване.
Идеята е да има тройно подсигуряване, да се сътвори централно вместилище с размер един петабайт и то да бъде физически ситуирано на едно или повече места. Това е класифицирана информация и ще съставлява трезор, в който всяка институция ще има сейф и в случай че се получи срив макар обезпечаването информацията, да бъде възобновена, това е концепцията.
- Като се централизира информацията, тя съставлява по-голяма стойност, по-голяма цел и изисква по-голяма инвестиция в сигурност, тъй като, в случай че бъде източена информацията, би била колосална загуба…
Ще бъдат прилагани най-високите стандарти за отбрана, макар че информацията е обществена.

- Колко би коствало, почти?
Говорим за суми от 700-800 хиляди лв., не повече.

- Ще бъдат ли разграничени физически хранилищата, тъй като положителните практики изискват най-малко 350 км разстояние?
И все още в доста от хранилищата, които поддържаме, и двата сървъра, на които се записва информацията, са обособени физически на разнообразни места. Ще подходим по същия метод – „ хранилище” е условно разбиране, тъй като информацията може да се съхранява на едно, три или пет места, колкото преценяват инженерите експерти.
- Смятате ли, че имаме задоволително готови в държавния уред експерти, които да поддържат тези системи тъй като имаме чудесни експерти, само че не им плащаме задоволително да ги задържим да работят за държавата…
Заплатите в страната не са от най-атрактивните, поставяме старания за това. В доста от случаите доста от услугите са изведени на открито, аутсорснати са, само че на мен ми се желае да има по-добри специалисти в държавната администрация, тъй като всеки ден са в съответното ведомство и могат да реагират незабавно.
- Кога смятате че ще проработи хранилището?
Месец октомври е задачата.

- Много бързо?
Кризата с Търговския указател ни кара да вземем още ограничения и то в най-кратки периоди.
-Значи ще е закрита поръчка?
Не съм изпадал в елементи какъв вид ще бъде поръчката.

Интервю на Габриела Наплатанова, bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР