До месец Окръжният съд в Пазарджик ще обяви решението си

...
До месец Окръжният съд в Пазарджик ще обяви решението си
Коментари Харесай

До месец произнасят присъдата на Лазар Влайков

До месец Окръжният съд в Пазарджик ще разгласи решението си за това каква да бъде присъдата на общинския консултант от Септември Лазар Влайков, упрекнат за трагичната крах на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев, който бе прострелян с персоналното му оръжие. Припомняме, че нещастието се разигра по време на рожден ден на 6-годишно дете на другари на Влайков.

Според обвинителния акт, съветникът отишъл на тържеството с новия си револвер „ Глок 21 “ и 45 патрона, с цел да се похвали. Стрелял, давал го и на други посетители да го пробват, повикал и Тонкев, с цел да му си похвали. По непостоянен метод оръжието попаднало в ръцее на 6-годишния рожденик, който създал съдбовния изстрел, а ресторантьорът умрял на място.

На първа инстанция съветникът получи 3 години и 4 месеца затвор при първичен общ режим. Присъдени му бяха и разноските по делото в размер на 7000 лв..

Прокуратурата също нападна присъдата, като изиска оптимално допустимите по Наказателния кодекс 6 години, редуцирани поради съкратеното разследване до 4 години. Към това искане се причислиха брачната половинка и дъщерята на починалия – Павлина и Прокурор Паун Савов акцентира, че е неприемливо общински консултант да носи и да борави с револвер на обществено място, както и да го дава на други хора. Вместо това е трябвало да се намеси още когато други са стреляли с газови оръжия и да приключи това нарушение на публичния ред. Вместо това е направил неточност, довело до трагичния случай. Савов съобщи още, че са създадени доста повече изстрели от описаните в обвинителния акт, а Влайков е носел още патрони, бил е квалифициран за още пукотевица.

Адвокат Панов добави, че отегчаващите виновността условия са доста повече от смекчаващите и също настоя за по-тежка присъда, като напомни, че вследствие на държанието на обвинения се е стигнало до съдбовен край за един относително младеж.

Адвокатката на Влайков Елвира Панкова пък съобщи, че револверът на Влайков бил в колата му и той го взел със себе си на празника, с цел да не остава без контрол. В ресторанта обаче нямало къде да го остави на предпазване – нямало каса. По думите й, въдворяването на ред не било обвързване на общинските съветници, а на полицията, също така в Наредбата за публичния ред на Община Септември стрелбата навън не е измежду изброените нарушавания на реда. Адвокат Панкова добави още, че клиентът й е дал оръжието на човек с позволение, не на детето. Оспори и изказванието, че Влайков е бил пийнал, защото е тестван с дрегер 4 часа по-късно, а можело през това време да е пил, с цел да се успокои след случилото се. Според нея, патроните не били 45, както е посочено в обвинителния акт, а тази неточност евентуално идва от калибъра на боеприпасите – 45-ти. Всъщност те били доста по-малко, а създадените изстрели – единствено 2, колкото са и откритите на мястото на престъплението гилзи. Панкова не пропусна да означи, че медийният напън, както и изказванията на основния прокурор Сотир Цацаров са дали отражение върху резултата от делото на първа инстанция.

Трима съдии – Ивета Парпулова, Веселин Петричев и Коста Стоянов,трябва да решат какво е справедливото наказване за Лазар Влайков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР