До лятото търговците на горива трябва да влязат в регистър

...
До лятото търговците на горива трябва да влязат в регистър
Коментари Харесай

Депутатите смекчиха изискванията за търговците на горива

До лятото търговците на горива би трябвало да влязат в указател

© Надежда Чипева След серия от митинги на дребните търговци на горива Народното събрание гласоподава на второ четене измененията в Закона за петрол и нефтопродуктите.

С новите текстове се смекчават признатите при започване на предходната година финансови и други условия за компаниите, които се занимават с търговия, предпазване и транспорт на горива. Тогава измененията провокираха неодобрение и серия от митинги от страна на дребни търговци, които ги дефинираха за лобистки и в интерес на огромните играчи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Последно 20
Новите разпореждания плануват минималния капитал за компаниите за търговия на едро да зависи от размера на бизнеса им. Например - за годишни чисти доходи до 5 млн. лева търговците на едро би трябвало да имат дълготрайни активи или импортиран капитал в размер на 50 хиляди лв.. А за доходи до 10 млн. лева капиталът или обезпечението би трябвало да е 100 хиляди лв.. В момента търговците на горива на едро би трябвало да имат най-малко 1 млн. лева капитал.

За търговците на дребно към този момент няма прецизно условие бензиностанцията им да е трайно прикрепена към неподвижен парцел, като към този момент има опцията тя да е модулна

Занижени са техническите условията и към компаниите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с полутечен газ. Те би трябвало да имат най-малко 1000 бутилки, вместо 10 000. От Асоциацията на производителите и разпространителите на пропан-бутан обаче остро разкритикуваха смяната. Причината - огромна част от тях са вложили в съоръжение, което в този момент се оказва ненужно.

Отделно - от началото на юни всички търговци на горива би трябвало да бъдат вписани в указател, поддържан от Министерството на стопанската система. Промените влизат в действие от 25 януари, а компаниите имат два месеца, с цел да отговорят на условията.

Много промени за нищо
Предходните по-ограничаващи текстове на закона за горивата, за които упорстваха от Българска петролна и газова асоциация, бяха импортирани от депутати от всички партии отпред с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Законът влезе в действие на 28 януари 2019 година Последваха митинги, като против него се разгласи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев и притежателят на " Инса ойл " Георги Самуилов, земеделци и минни компании. В последна сметка текстовете му претърпяха корекции и доста се облекчиха условията към търговците на дребно на горива. Правителството реши да отсрочи влизането на закона в действие с шест месеца, т.е. на 1 юли, чрез отсрочване на влизането в действие на наредбата по закона с до шест месеца.

Те обаче не се оказаха задоволителни. Малко преди да изтече периода по регистрацията на търговците обаче следващите ремонти по закона бяха готови от икономическото министерство след извършени срещи и съвещания с представители на браншови организации и заинтригувани страни.

Новите текстове по закона бързо преминага през Народното събрание. Приемането на измененията бяха придружени от митинги, само че този път в поддръжка на предложенията. Те бяха " утвърдени " от Асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива. " Символично ще съблечем нашите жилетки и ще се приберем и ще спрем митинга, който към този момент водим година и половина срещу остарелия закон ", разяснява Симо Симов, зам. -председател на асоциацията пред Българска национална телевизия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР