До лятото на следващата година ще се роди още една

...
До лятото на следващата година ще се роди още една
Коментари Харесай

Новата индустриална зона в Стара Загора ще бъде готова до следващото лято

До лятото на идната година ще се роди още една индустриална зона, даде обещание пред Народното събрание министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Преди година стана ясно, че по самодейност на Общината в Стара Загора и на локалния бизнес, основаното в края на март 2018-а общинско сдружение „ Индустриална зона Загоре “ ЕАД, което беше учредено с капитал от 4 858 269 лева ( при цена на една акция от 1 лев ) ще трансферира възмездно 50 на 100 от него на държавното акционерно сдружение "Национална компания Индустриални зони ".

Такова решение одобри на 31 май 2018-а общинският съвет в Стара Загора. Целта на това партньорство с страната беше да се обезпечи нужното финансиране за реализация на плана.

Общината влезе в това съдружничество посредством апортната вноска, която беше направила при неговото основаване - терен от 115 дка в кв. "Зора ", разграничен на 11 имота с повърхност сред 15 000 и 4 000 кв.м., който е наоколо до магазин "Метро ". Според направената оценка на предоставените от кметството парцели те костват към 5 млн. лв.. Толкова пари компанията ще получи и от страната, с цел да може да бъде построена икономическата зона.

Общинската администрация се зае да приготви абстрактен план за индустриалната зона и да направи Подробен организационен проект за терена. Той беше подготвен в края на предходната година и дефинитивно влезе в действие при започване на тази.

Чрез финансовата поддръжка на страната ще може за се осъществя заложената в плана цел всеки имот в зоната да бъде инфраструктурно гарантиран - до него да бъдат "доведени " електричество, вода и газ.

В кметството явно са решили, че харчовете, с които страната ще подкрепи самодейността му няма да бъдат големи, защото общинските терени са ситуирани на място, до което има релативно добра пътна и друга техническа инфраструктура.

В първата половина на годината е извършена социална поръчка за планиране, а позволение за градеж е издадено през август. В края на октомври е определен и строител за построяването на техническата инфраструктура, който към този момент работи на терена, излиза наяве от разясненията на министър Караниколов.

Кой е строителят обаче остава незнайно за публиката, защото по данните от осведомителната система за публични поръчки, взаимното сдружение сред общината и страната в действителност е оповестило две поръчки. И двете са с дата 16 август.

Първата е за “Упражняване на строителен контрол при осъществяване на строително - монтажни работи на обект „ Изграждане на техническа инфраструктура за Индустриална зона „ Загоре “ и офертите на компаниите за нея би трябвало да са отворени на 11 септември. Но какво е съдържала тя? И до ден сегашен съобщение за подобен подписан контракт не е оповестено. Прогнозната цена за тази активност съгласно заданието на възложителя е била 20 833 лева без Данък добавена стойност.

Втората поръчка е за „ Строително-монтажни работи по план: „ Изграждане на техническа инфраструктура за Индустриална зона „ Загоре “. Изпълнителят, който и да е той има следната задача:

“ Изпълнение на единна идея за основаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана среда за развиване на индустриална зона „ Загоре “. Целите й са създаване на уличната инфраструктура, водоснабдяване, канализация и електро зареждане – в това число улично осветяване на „ Индустриална зона „ Загоре “, Това е записано в обявлението, оповестено от Агенцията за публични поръчки.

Прогнозната стойност на тази услуга е 2 444 325 лв.. При тази поръчка офертите също са били отворени при започване на септември, само че и за нея до ден сегашен няма информация кой е бил спечелилият в състезанието, има ли подписан контракт и на каква цена е подписан.

Може би пречката за това е чисто административна, само че някак нелогично звучи министърът да афишира, че има определен строител, че той към този момент работи, а да не се знае кой е той?! Още повече, че от отварянето на офертите до момента са минали цели два месеца.

Намеренията за бъдещото развиване на индустриалната зона са повече от оптимистични, защото стана ясно, че има опция към нея да бъдат присъединени и нови терени, също благосъстоятелност на общината, с които зоната да бъде разширена.

Плановете за нея, съгласно шефа на зоната Радослав Танев, са редом с фактическото й създаване да вървят и търгове за парцелите в нея. Този развой трябваше да стартира напролет и прелиминарен интерес към зоната е имало още в края на предходната година, в случай че съдим по думите на Танев. Тогава той сподели, че се чака индустриалната зона в Стара Загора да сложи сред шест и осем критерия, които би трябвало да подсигуряват устойчивостта на вложенията, само че не и да "създават ограничавания за вложителите ". Сред тях беше очебийно условието закупеният терен да не се препродава седем години, а също по този начин да бъдат сложени и условия към работната мощ в сдруженията, искащи да се настанят тук. Тогава стана ясно, че вложителите били десетина, а двама от тях работели напълно за експорт. Един от тях е от хранителната промишленост. Интерес проявявала и една транспортна компания.

Сега се оказа, че министър Караниколов е осведомен единствено за първия вложител, заявил интерес към създаване на логистична база в зоната. Това била старозагорската компания „ Сибиес “, която имала магазини в района, стана ясно от изявлението на министъра пред Народното събрание.

Проверка на „ Банкеръ “ откри, че става въпрос за „ Сибиес “ ООД, ръководена от Николай Бинев, който има 50% от сдружението, а другите са поделени сред Георги и Силвия Ставреви. Фирмата има верига от магазини в Стара Загора, а във фирмения й профил е записано, че „ работи в промишлеността за Супермаркети и други магазини за плодове и зеленчуци “.

Компанията е основана през декември 2001 година. В момента има общо 268 чиновници. Съгласно последните финансови индикатори, Сибиес ООД регистрира нарастване на чистите си доходи от продажби от 23.2% през 2018 година. Общата сума на нейните активи регистрира растеж от 38. 46 на 100 през предходната година.

Фирмата е известна в града поради дългогодишната си безрезервна поддръжка към Баскетболен клуб „ Берое “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР