До края на зимата остава все още достатъчно време, за

...
До края на зимата остава все още достатъчно време, за
Коментари Харесай

Климатичните модели показват, че идва топла и дъждовна пролет

До края на зимата остава към момента задоволително време, с цел да ни сервира някоя изненада, само че най-малко съгласно водещите международни метеорологични централи, втората и половина също ще бъде мека и, за жалост - най-вече суха, с поднормени превалявания, съобщи Дир.бг.

Какво да чакаме от пролетта в температурно и валежно отношение? Важно е да се знае, че не съществува значима корелация сред зимата и последващата пролет в температурно отношение. Тоест, в случай че зимата е мека, както досега и както сочат прогнозите за остатъка и, това не значи, че пролетта ще бъде мека или в противен случай - хладна.

През последните две десетилетия има случаи и на естествена, и на прохладна,  само че и на много топла пролет. Последните две години, да вземем за пример, пролетта беше много топла. преди две години месец април беше с дневни температури, присъщи за класическия юни от предишния век - по-високи от естествените с над 4 градуса, а последният март също беше доста топъл през деня, с майски максимуми, въпреки, правилно - по-малко над нормалните минимални температури към нулата. Той беше по-топъл от нормалното с повече от 3 градуса.

В двата случая, денем времето е доста удобно, с температури към и над 20 градуса, а в априлския случай - и с такива, доближаващи, а в низините и достигащи 30 градуса. При това, поради към момента по-ниското слънце и релативно по-кратък ден, както и антициклоналното време, следобедните стихии са по-редки, спрямо месец май, когато постоянно за интервали от по няколко дни всекидневно се изсипват краткотрайни порои.



Предстоящата пролет, според прогнозите на американската организация NOAA ще бъде с температури, над нормалните (вижте галерията от карти). При това, температурната особеност ще бъде най-голяма първоначално, а след това ще понижава до съвсем естествени за месеца температури през май.

В взаимозависимост от някои спомагателни фактори, междинните месечни температури през март ще бъдат с 2 до 4 градуса над нормалните първоначално, а априлските - също, въпреки с малко по-малка особеност.

Може да се каже, че в действителност времето през първата половина на пролетта ще изпреварва климатичните стойности с близо месец: дневните температури през март ще бъдат близки до априлските, а априлските - като тези през първата половина на месец май.

Следва да се има поради, че поради " наследството на зимата " - по-хладния и нормално - по-сух въздух от този в идващия надлежно месец, заран минималните температури ще бъдат по-ниски: през март и, вероятно първите дни на април - към или малко над нулата или с дребни едноцифрени стойности. " Отплатата " за това, при ясно време, биха били хубавите следобедни стойности от над 20 и даже към 24-26 градуса в някои дни, изключително през април. Това важи за време в изискванията на антициклонално поле. При циклонално такова(и наднормени температури), следобедните стойности биха били по-ниски, само че за сметка на надлежно по-високите удобни утринни такива, на безвредно " разстояние " над нулата.

В съпоставяне с последните няколко години, когато с едно само изключение зимите също бяха меки, само че прогнозните модели сочеха нормални пролетни температури в прогнозите, в този момент има впечатляващо единогласие за много топла пролет, най-малко първоначално и, ненапълно, средата и. Разбира се, има още месец и половина и всичко може да се промени до началото на климатичната пролет, 1 март.

Сега да погледнем накратко прогнозите за предстоящите месечни превалявания.

До края на зимата, за жалост, съгласно тях, не ни чака някаква генерална смяна: остава изсъхнало, доста по-сухо от нормалното. След един временен март, с неуверен сигнал във връзка с преваляванията, моделите рисуват по-добри вероятности за предстоящите превалявания, които за нашия район за месеците април и май ще бъдат към или даже малко над нормалните, съгласно дълготрайните прогнози (виж картите в галерията).

Обобщено: Очаква се топла пролет, с превалявания към или малко  над нормалните, най-малко съгласно настоящите прогнози на климатолозите.

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР