До края на зимата остава все още достатъчно време, за

...
До края на зимата остава все още достатъчно време, за
Коментари Харесай

Водеща метеоагенция разкри каква пролет ни чака след меката зима КАРТИ

До края на зимата остава към момента задоволително време, с цел да ни сервира някоя изненада, само че най-малко съгласно водещите международни метеорологични централи, втората и половина също ще бъде мека и, за жалост - най-вече суха, с поднормени превалявания, написа dir.bg.

Какво да чакаме от пролетта в температурно и валежно отношение? Важно е да се знае, че не съществува значима корелация сред зимата и последващата пролет в температурно отношение. Тоест, в случай че зимата е мека, както досега и както сочат прогнозите за остатъка и, това не значи, че пролетта ще бъде мека или в противен случай - хладна.





През последните две десетилетия има случаи и на естествена, и на прохладна, само че и на много топла пролет.

Последните две години, да вземем за пример, пролетта беше много топла. преди две години месец април беше с дневни температури, присъщи за класическия юни от предишния век - по-високи от естествените с над 4 градуса, а последният март също беше доста топъл през деня, с майски максимуми, въпреки, правилно - по-малко над нормалните минимални температури към нулата.

Той беше по-топъл от нормалното с повече от 3 градуса.

В двата случая, денем времето е доста удобно, с температури към и над 20 градуса, а в априлския случай - и с такива, доближаващи, а в низините и достигащи 30 градуса.

При това, поради към момента по-ниското слънце и релативно по-кратък ден, както и антициклоналното време, следобедните стихии са по-редки, спрямо месец май, когато постоянно за интервали от по няколко дни всекидневно се изсипват краткотрайни порои.

Предстоящата пролет, съгласно прогнозите на американската организация NOAA, ще бъде с температури, над нормалните. При това, температурната особеност ще бъде най-голяма първоначално, а след това ще понижава до съвсем естествени за месеца температури през май.

В взаимозависимост от някои спомагателни фактори, междинните месечни температури през март ще бъдат с 2 до 4 градуса над нормалните първоначално, а априлските - също, въпреки с малко по-малка особеност.

Може да се каже, че в действителност времето през първата половина на пролетта ще изпреварва климатичните стойности с близо месец: дневните температури през март ще бъдат близки до априлските, а априлските - като тези през първата половина на месец май.

Следва да се има поради, че поради "наследството на зимата " - по-хладния и нормално - по-сух въздух от този в идващия надлежно месец, заран минималните температури ще бъдат по-ниски: през март и, вероятно първите дни на април - към или малко над нулата или с дребни едноцифрени стойности.

"Отплатата " за това, при ясно време, биха били хубавите следобедни стойности от над 20 и даже към 24-26 градуса в някои дни, изключително през април. Това важи за време в изискванията на антициклонално поле.

При циклонално такова(и наднормени температури), следобедните стойности биха били по-ниски, само че за сметка на надлежно по-високите удобни утринни такива, на безвредно "разстояние " над нулата.

В съпоставяне с последните няколко години, когато с едно само изключение зимите също бяха меки, само че прогнозните модели сочеха нормални пролетни температури в прогнозите, в този момент има впечатляващо единогласие за много топла пролет, най-малко първоначално и, ненапълно, средата й.

Разбира се, има още месец и половина и всичко може да се промени до началото на климатичната пролет, 1 март.

Сега да погледнем в резюме прогнозите за предстоящите месечни превалявания. До края на зимата, за жалост, съгласно тях, не ни чака някаква генерална смяна: остава изсъхнало, доста по-сухо от нормалното.

След един временен март, с неуверен сигнал във връзка с преваляванията, моделите рисуват по-добри вероятности за предстоящите превалявания, които за нашия район за месеците април и май ще бъдат към или даже малко над нормалните, съгласно дълготрайните прогнози.







Обобщено: Очаква се топла пролет, с превалявания към или малко над нормалните, най-малко съгласно настоящите прогнози на климатолозите.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР