До края на юни здравният министър Кирил Ананиев ще представи

...
До края на юни здравният министър Кирил Ананиев ще представи
Коментари Харесай

Бойко Пенков: Здравната карта се базира на медицинска статистика

До края на юни здравният министър Кирил Ананиев ще показа в Народното събрание собствен план на здравно-осигурителния модел. Правителството в това време одобри Националната здравна карта, която ще бъде разисквана в Народното събрание.

Заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков изясни в предаването "Неделя 150 ", че Здравната карта се изготвя възоснова на здравна статистика от последните години, основана върху цялата информация от НЗОК, т.е. върху една "снимка " на обстановката:

"Имаме болница, общопрактикуващ доктор, имаме експерти, някогашните поликлиники да кажем и т. н. И тази фотография като я вършим, виждаме последните европейски правила. Какво е належащо на българина? Какво най-често, въз основата на историята, която има като регистрирани болести, обръщаемост към системата на здраве - какво е потърсил: дали акушер-гинеколог, дали уши - нос - гърло. Виждаме в дадената област какъв брой лекари примерно има по уши - нос - гърло и те задоволителни ли са да покрият потребностите на хората от сходен вид обзор, интервенция. Това се прави и се споделя: "В тази област това е ситуацията. Хубаво би било да бъде по този начин. "

Здравната карта е документ, който е основа за бъдеща политика на страната за възстановяване на кадровия капацитет в опазването на здравето, съобщи Пенков:

"И незабавно след тази здравна карта следва идея за насърчаване на човешките запаси в опазването на здравето. Какво би трябвало да направи страната, тъй че да направи привлекателни някои специалности в опазването на здравето, които се търсят, и по какъв начин да помогнем, какво да се случи, какво да създадат кметовете - и те би трябвало да се вземат в ръце, какво да създадат, тъй че да привлекат хора при тях да работят. "

В коментар по необятно обсъжданата тематика за заложения в здравната карта брой болнични кревати Пенков означи:

"Ако стартираме да приказваме за кревати, което е болната тематика, Касата е платила лекуването на близо два милиона и половина души предходната година и тези, които са получили болнична помощ, са лежали върху почти 25 хиляди кревати, с цел да могат да бъдат излекувани или лекувани. За да има успокоение и мир в системата, и, несъмнено избрани медицински потребности - не може на едно легло: аз ставам и незабавно лягам, би трябвало да се почисти, дезинфекцира, има поправки. Ние споделяме: в допълнение ще подсигуряваме на Касата през тази карта и през контракта още девет хиляди кревати и стават общо 33 500. "

Според доктор Пенков въвеждането на електронното опазване на здравето ще докара до по-малко администрация и повече улеснения за пациента:

"В момента, вклюително и аз, в колата, изваждам едни предписания, едни книжки на майка ми, мъкнеш със себе си отпечатани листа, с цел да можеш да намериш нужните медикаменти. Тогава изгодата е тази - представете си, отивате при вашият доктор, той изписва нужното лекарство и го пуска някъде си. Където отивате, имате единствено вашата идентификация, лекарят го "издърпва " от мястото, където се пази, и получавате вашите медикаменти. Ако ги няма там, отивате в прилежащата аптека. "

Бойко Пенков проучва и търговията с медикаменти и медицински произведения. "Проблемът е подобен, че постоянно, когато искаш нещо да изсветлиш, да го направиш ясно, очевидно, прогнозизуемо и строго отчетно - това не е хубаво. И имаме проблем ", уточни той и даде образец с Румъния:

"Тръгнаха да вършат едни много непопулярни неща, свързани с контрола на разноските за медикаменти и след време всичко се катурна. Говорих тогава с сътрудника, който сега е в Брюксел, някогашен министър на опазването на здравето, крещя: "Добре, какво стана? " Ами вика: "Наляха едни 25 милиона евра и нещата завършиха. Индустрията. "

Пенков счита, че сега в България разговорът е "по-коректен и на по-високо равнище ":

"Единственият път, по който може да се отстрани е най-сетне да пробием с този вид електронна търговия и електронни доставки за медикаменти и консумативи. Опитвахме се, знаете, какъв брой пъти да проведем подобен търг - всички лечебни заведения от електронния търг да си купуват медикаментите, тъй че да бъдат реализирани оптимално ниски цени и бистрота по време на процедурата. Имаме известни усложнения, тъй като се стопира процедурата понякога, в този момент сме подготвени отново да я обявим, идващият стадий ще бъдат медицинските произведения. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР