До края на юни правителството ще изплати претендираните от пътния

...
До края на юни правителството ще изплати претендираните от пътния
Коментари Харесай

Премиерът обещал да плати над 1.1 млрд. лв. на пътните фирми до 30 юни

До края на юни държавното управление ще изплати претендираните от пътния отрасъл над 1.1 милиарда лв. за поправки на пътищата, направени до края на 2021 година Това заяви Стефан Чайков, ръководител на браншова камара " Пътища " след среща с премиера Крили Петков, която продължи към час в четвъртък. Ден по-рано компании блокираха редица основни транспортни точки в страната в символ на неодобрение, че не се взема решение казусът с погасяването на дължимите им средства за поддръжка и поправки на пътищата.

По време на диалога в четвъртък са били разисквани проблемите в бранша и методите за тяхното решение. Кирил Петков е повторил позицията си, че държавното управление е в подготвеност да разплати незабавно на фирмите над 600 млн. лв., само че за задачата е нужна глоба от Народното събрание, се споделя в известие на държавната осведомителна работа.

В него е посочено, че министър председателят е уверил управлението на камара " Пътища ", че останалите 50%, които се дължат на строителния отрасъл, ще бъдат платени след цялостна инспекция и мнения на експертни комисии.

Кирил Петков е декларирал, че прави оценка напъните на строителите, само че с цел да извърши уговорките си към българските жители, би трябвало да има убеденост, че всички обществени средства се харчат по транспарантен и легален метод.

Пътният отрасъл, който в сряда излезе на народен митинг, остава в протестна подготвеност. " Предупредили сме и премиера, че в случай че не срещнем ускорение на процедурите от страна на държавната администрация, сме в непрекъсната протестна подготвеност, в това число сме подготвени и да стигнем до безсрочни протестни дейности " , съобщи Стефан Чайков, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че в сряда (20 април) няма да има митинги.

Сроковете за заплащане

Получихме конкретика в периоди за разплащане от страна на страната за изпълнените от пътносторителните компании действия, които са в сходство с подписаните предходната година съглашения с компаниите, които плануват до 30 юни да получат всички пари, съобщи шефът на браншовата камара.

Той добави, че са получили увещание, че ще имат непрекъсната оперативна връзка, в това число и персонално с премиера, с цел да може, в случай че нещо от това, което Кирил Петков е поел като ангажимент и не се случва по виновност на някой различен, той да бъде осведомен и да вземе съответните ограничения.

Желанието на държавното управление е крайната инспекция за осъществената от компаниите работа да бъде направена от антикорупционната комисия в Народното събрание, само че въз основата на механически отчети от назначената от Петков комисия, която към този момент работи съвсем два месеца и за която получихме уверения, че ще завърши работа до 7 май, сподели Чайков.

Когато антикорупционната комисия каже, че отчетите на техническата комисия са изрядни, държавното управление може да извърши разплащане по договорите, посочи той.

Второто заплащане ще мине накуп за всички компании

За да няма подозрение дали някой не си е уредил по-ранно заплащане, в къси периоди ще се прегледат всички документи и заплащането ще мине накуп, както в този момент ще мине заплащането на половината от дължимата сума - поравно за всички , добави Чайков.

Той подсети, че настоящите съглашения с пътните компании изтичат на 30 юни, а ремонтите на пътните обекти би трябвало да приключат до 30 май. По думите на Чайков това не е допустимо да стане, тъй като до този миг те не са стартирани.

В процеса на удължение на съглашението, ще бъдат изчистени всички елементи на равнище пътна администрация, с цел да може да има " отпушване " на процеса по възстановяване на пътната инфраструктура, сподели шефът на браншовата камара.

Той посочи, че проекторешението на Народното събрание планува възлагане по старите контракти на нови сектори за ремонт, които са планувани в бюджета на пътната организация.

В сряда пътностроителните компании излязоха на народен митинг, проведен от браншова камара " Пътища ", с искане да им бъдат изплатени дължимите от страната над 1.1 милиарда лева за извършани от тях поправки. Дължимите суми са за интервала до 31 декември 2021 година

Мотивът за митинга бе отводът на Народното събрание да гласоподава препоръчаното от районното министерство и импортирано от депутати решение, което да даде опция да стартира решаването на проблемите в бранша. " Продължаваме промяната " внесе корекции по направеното предложение. Очаква се по-късно в четвъртък Народното събрание да вземе решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР