До края на юни българското министерство на енергетиката трябва да

...
До края на юни българското министерство на енергетиката трябва да
Коментари Харесай

България трябва да представи на Русия вариантите си за АЕЦ Белене до края на юни

До края на юни българското министерство на енергетиката би трябвало да даде на Русия другите разновидности за прилагане на оборудването на АЕЦ " Белене " . Това написа в резюмето на диалога сред съветския президент Владимир Путин и българския му сътрудник Румен Радев в Сочи, твърди съветската държавна осведомителна организация ТАСС, представена от Actualno.com.

Подобно искане значи, че в действителност Русия притиска България да вземе бързо решение по отношение на бъдещето на АЕЦ " Белене ". Припомняме, че държавното управление даде зелена светлина планът да бъде прегледан в Народното събрание и вероятно размразен . Българският енергиен министър Теменужка Петкова пък сподели при започване на предходната седмица, че до края на тази година страната може да разгласи процедура за избор на частен вложител за създаване на " Белене ", само че единствено в случай че Народното събрание размрази плана. Вицепремиерът Томислав Дончев пък категорично сподели, че няма по какъв начин АЕЦ " Белене " да се строи без " Атомстройекспорт ", тъй като реакторите са съветски, поради неофициалната информация, че Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) желае да употребява и китайски реактори в плана. Дни преди Дончев да се изкаже, Теменужка Петкова също удостовери, че " Росатом " има думата по всичко за плана " Белене ".

Българският енергиен министър сподели и нещо друго по отношение на " Белене " - че занапред би трябвало да се избере вид за реализация, в случай че Народното събрание реши планът да бъде юридически, като страната поддържа разновидността със стратегически частен вложител, само че с държавно присъединяване и блокираща квота. Припомняме, че в края на предходната седмица Петкова разгласи, че ще се прави оценка на нематериалните активи, защото на материалните към този момент има оценка и в случай че планът е 10,5 милиарда евро, както предлага Българска академия на науките – да не надвишава тази граница, той страната до момента е дала 3 милиарда лв. и това е малко над 10%, а блокиращата квота би трябвало да е 34%.

Същевременно до края на юли тази година можело да приключат договарянията сред " Росатом " и България за шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", твърди ТАСС по отношение на това защо в действителност са говорили Путин и Радев.

Междувременно другата огромна съветска държавна осведомителна организация РИА Новости натъртва само на бранш " туризъм " в материала си за срещата сред Радев и Путин. Изрично се показва, че към 300 000 съветски жители имат парцели в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР