До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

...
До края на юли учени от Института по биоразнообразие и
Коментари Харесай

Местят колония лалугери от дъното на язовир „Луда Яна“, копаят нови 60 дупки за животните в зона от Натура 2000

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките ще реалокират колония лалугери, с цел да не бъде наранена от градежа на построявания от Министерство на регионалното развитие язовир „ Луда Яна “ край Панагюрище.

Животните, категоризирани като „ уязвими “ в Закона за отбрана на биологичното многообразие, ще бъдат преместени от актуалното им местообитание, което попада в рамките на строителната площадка на новия воден обект за питейни потребности, на друго уместно място, което да обезпечи оцеляването им в бъдеще. В момента колонията се намира на място, което след плануваното за 2019 година довеждане докрай на язовира ще се намира под вода. За да не бъдат наранени животните, още при подготовката на дъното на оборудването с плануваните действия по почистване на растителността и премахване на повърхностния пласт почва, строителят беше инструктиран да не прави строителни действия.

Преместване от една локация на друга е измежду най-често прилаганите консервационни действия, осъществявани за запазване на европейския лалугер през последните 25 година Редица от тях са осъществявани точно с оглед запазване на местни популации тук-там, където се възнамеряват строителни действия. В няколко европейски страни към този момент има практики с сходни транслокации на колонии на лалугера, в това число по отношение на капиталови планове, свързани с разнообразни по своя темперамент градежи. Преместването на колонията в уместно местообитание в границите на предпазена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще обезпечи оцеляването на застрашените човеци в дълготраен проект.

Това ще стане с няколко стъпки. Първата е логистична подготовка, която включва подготовка на мястото за освобождение на лалугерите. На терена ще се изкопаят към 60 дупки с дълбочина 80 см и надолнище почти 45°, които да служат за краткотрайни укрития на преместените животни в началния интервал на акомодация към новото местообитание. Транслокацията на лалугерите включва хващане на оптимален брой от лалугерите в застрашената колония и преместването им на мястото за освобождение. Допълнително поддържане на животните със семена, моркови и плодове ще увеличи възможностите за сполучливото им пригаждане и оцеляване на новото място.

Това ще подкрепи индивидите в този интервал на нараснал стрес и ще ги задържи в региона на стартирането им, защото непознатата конюнктура може в началото да предизвика бягство надалеч от предоставените им убежища.Предвижда се в новите местообитания да бъдат сложени краткотрайни заграждения, с цел да може лалугерите да бъдат предпазени.

Това ще предотврати паническото им разпръсване първоначално и ще ги защищити от офанзиви на хищници като хищни птици, скитащи кучета и котки, белки, порове и други Когато животните прокопаят личен тунел, те сами ще излязат от заграждението, само че към този момент ще разполагат с задоволителна система от тунели и дупки, с цел да оцелеят.

Изграждането на бент. „ Луда Яна “ се прави рамките на Проект за развиване на общинската инфраструктура, който се финансира от Световна банка. Общият размер на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат построени съвременна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други уреди. Чрез построяването на язовира ще се обезпечи непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина „ Радка” и площадките на „ Оптикоелектрон” и „ Асарел” ще получават чиста питейна вода.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР