До края на юли ще стане ясно с колко ще

...
До края на юли ще стане ясно с колко ще
Коментари Харесай

Отлагат с месец решението за партийната субсидия

До края на юли ще стане ясно с какъв брой ще се понижи партийната дотация. Дебатът ще продължи до лятната почивка на депутатите. Това стана ясно след съдружния съвет на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", който се организира в Министерския съвет. Срещата при Бойко Борисов бе по искане на патриотите, които са недоволни от следващото му еднолично решение партийната дотация да е 1 лев на глас.

" Обединихме се към позиция, че по този въпрос не би трябвало да се работи прибързано. Всички сме на обща позиция, че дотациите би трябвало да бъдат понижени. Още тази седмица " Обединени патриоти " ще предизвикваме съвещания в Народно събрание с останалите политически сили, с цел да намерим рационалния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и обсъждани дружно ", сподели след срещата Симеонов. Той акцентира, че упованията на обществото са за понижаване на партийната дотация, и изрази вяра, че политическите сили ще реализиран рационален компромис. " Като сме сложили период двата закона да минат през пленарна зала до ваканцията от 1 август, с цел да не бъдем упреквани, че съзнателно отлагаме въпроса за дотациите, с цел да не бъде обсъждан изобщо ", разяснява водачът на НФСБ и позволи, че може и да не се стигне до съгласие.

Премиерът се извини на патриотите, че не е съгласувал с тях концепцията за 1 лев дотация, която за малко не стана закон в петък, само че след това добави, че държи на предлагането си. " Поканени сме на диалози от " Обединени патриоти " и сме подготвени да приказваме за Закона за политическите партии, в който би трябвало да се създадат нужните промени. Сега Министерството на финансите и държавното управление се занимават с изплащането на дотацията, само че това би трябвало да отиде в Закона за политическите партии ", сподели Борисов.

В момента размерът на дотацията се дефинира от Министерството на финансите и се вписва годишно в Закона за държавния бюджет. Според източници от ГЕРБ се обмисля кое ведомство да поеме изплащането на дотациите. Вариантите за размера на парите за партиите са: 11 лева на глас, 1 лев, сред 5 и 8 лева, оферират Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация, за нулева дотация с финансиране от бизнеса пък настоя Движение за права и свободи, а след това се изметна, че държи на 11 лева

Коалиционните сътрудници се схванаха и да не се трансформират налозите във връзка предлагането на Делян Пеевски и Движение за права и свободи за диференцирани ставки за медикаментите и някои храни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР