До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради

До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради ...

Бюджетът спешно ще бъде актуализиран заради сделката за изтребителите.


До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради закупуването на 8 нови американски бойни самолета F-16. Разходите по сделката не са предвидени за тази година, а от САЩ настояват плащането за машините да бъде наведнъж. Цената на сделката все още не е обявена официално, но премиерът Бойко Борисов каза в Брюксел, че става дума за 2.2 млрд. лв. Очаква се сделката за 8-те изтребителя F-16 да бъде ратифицирана от Народното събрание до края на юли. 

Новината за актуализацията на бюджета бе съобщена вчера пред журналисти от зам.-министъра на финансите Росица Велкова. Тя потвърди предположението на "Сега", че спешното емитиране на дълг на вътрешния пазар за 400 млн. лв. също е заради сделката за изтребителите. 

"Размерът на дълга е според разчетите, които сме направили, защото, ако се стигне до сделка, ще ни е необходим ресурс", каза Велкова. На въпрос защо сделката не се плати с рекордния излишък от близо 3 милиарда лева в края на май, с който се хвали правителството, тя посочи, че той е временен, на месечна основа. Велкова припомни, че в края на годината има винаги по-силно разплащане, пък и бюджетът за 2019 г. е разчетен при 0.5% дефицит. Засега не е ясно с каква сума ще бъде коригирана разходната част на бюджета. 

Въпреки че БНБ съобщи за двете емисии ДЦК само два дни преди провеждането им, интересът към тях е бил много голям. На двата аукциона в сряда финансовото министерство пласира ДЦК за 300.6 млн. лв. при рекордно ниски лихви. Те бяха купени от банки, пенсионни фондове и застрахователни компании, които отдавна очакват подобна възможност, за да инвестират свободните си средства. При изключително висок интерес е пласиран целият обем 10.5-годишни книжа за 200 млн. лв. при средна доходност от 0.41% - най-ниската лихва, на която сме поемали дълг досега в този сегмент. Подадените поръчки са били за 472 млн. лв. На втория търг са продадени 20-годишни книжа за 100.6 млн. лв. с 1.60% доходност. Постъпилите поръчки са били за 248 млн. лв. 

Източник: segabg.com