До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради

...
До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради
Коментари Харесай

Бюджетът спешно ще бъде актуализиран заради сделката за изтребителите

До края на юли Народното заседание ще актуализира държавния бюджет поради закупуването на 8 нови американски бойни самолета F-16. Разходите по договорката не са планувани за тази година, а от Съединени американски щати упорстват заплащането за машините да бъде едновременно. Цената на договорката към момента не е обявена официално, само че министър председателят Бойко Борисов каза в Брюксел, че става дума за 2.2 милиарда лева. Очаква се договорката за 8-те изтребителя F-16 да бъде утвърдена от Народното събрание до края на юли. 

Новината за актуализацията на бюджета бе обявена през вчерашния ден пред публицисти от зам.-министъра на финансите Росица Велкова. Тя удостовери догатката на " Сега ", че спешното издаване на дълг на вътрешния пазар за 400 млн. лева. също е поради договорката за изтребителите. 

" Размерът на дълга е съгласно плановете, които сме създали, тъй като, в случай че се стигне до договорка, ще ни е нужен запас ", сподели Велкова. На въпрос за какво договорката не се заплати с рекордния излишък от близо 3 милиарда лв. в края на май, с който се хвали държавното управление, тя уточни, че той е краткотраен, на месечна основа. Велкова напомни, че в края на годината има винаги по-силно разплащане, пък и бюджетът за 2019 година е разчетен при 0.5% недостиг. Засега не е ясно с каква сума ще бъде поправена разходната част на бюджета. 

Въпреки че Българска народна банка заяви за двете излъчвания ДЦК единствено два дни преди провеждането им, ползата към тях е бил доста огромен. На двата аукциона в сряда финансовото министерство пласира ДЦК за 300.6 млн. лева при рекордно ниски лихви. Те бяха купени от банки, пенсионни фондове и застрахователни компании, които от дълго време чакат сходна опция, с цел да влагат свободните си средства. При извънредно висок интерес е пласиран целият размер 10.5-годишни бумаги за 200 млн. лева при междинна рентабилност от 0.41% - най-ниската рента, на която сме поемали дълг до момента в този сегмент. Подадените поръчки са били за 472 млн. лева На втория търг са продадени 20-годишни бумаги за 100.6 млн. лева с 1.60% рентабилност. Постъпилите поръчки са били за 248 млн. лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР