До края на века две трети от хората, живеещи в

...
До края на века две трети от хората, живеещи в
Коментари Харесай

Времето ще убива все повече хора в Европа

До края на века две трети от хората, живеещи в Европа, ще бъдат наранени от горещи талази, крайбрежни наводнения и други бедствия, породени от климатичните промени и световното стопляне. Смъртните случаи в Европа, провокирани от времето, ще се усилят фрапантно. Това сочи научно проучване, поръчано от Европейската комисия на климатолози и метеоролози оповестено в петък в списание Lancet Planetary Health.

Според прогнозите до края на века 152 000 души годишно ще стават жертва на горещина, наводнения и ураганни ветрове. За съпоставяне този брой сред 1981 година и 2010г. е бил три хиляди души. Учените са открили, че 99% от смъртните случаи ще бъдат аргументи от високите температури и горещите талази.

„ Това би трябвало да се вземе под внимание на фона на опустошителните последици след горещите талази през 2003 година в Европа и 2010г. в Русия, където хиляди починаха. Мисълта, че сходни случаи ще зачестяват, е плашеща “, разяснява Андрю Грундщейн, учител в катедрата по география в университета „ Джорджия “.

Анализът идва в миг, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна, невиждана от години. И през днешния ден в 10 страни от Южна и Централна Европа е разгласен най-високия червен код. Смъртта на минимум трима души - в Италия, Румъния и Полша, се отдава на високите температури, които тук-там доближиха 44 градуса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР