До края на века двама на всеки трима живеещи в

...
До края на века двама на всеки трима живеещи в
Коментари Харесай

Двама на всеки трима в Европа засегнати от природни бедствия до 2100 г.

До края на века двама на всеки трима живеещи в Европа ще бъдат наранени от горещи талази, крайбрежни наводнения и други климатични произшествия. Това ще се случи най-вече поради световното стопляне и климатичните промени, излиза наяве от изследване, оповестено в списанието Lancet Planetary Health, представено от СиЕнЕн.

Измененията на климата носят смъртна опасност и риск за здравето на 350 милиона души в 31 страни.

 Рекордни температури в Европа
Рекордни температури в Европа

Температурите в Италия с 10 градуса по-високи от междинните

Като цяло обвързваните с времето бедствия се чака да лишават живота на 152 000 души на година в Европа сред 2071 и 2100 година Например, в интервала 1981-2010 годишно са регистрирани 3000 смъртни случая, свързани с естествени бедствия.

Изследователите са открили, че 99% от бъдещите смъртни случаи, свързани с времето, ще бъдат вследствие на горещи талази, защото могат да доведат до нарастване на сърдечните болести, инсулт и респираторни болести.

Прогнозите са Южна Европа да бъде наранена най-вече от горещи талази и засушавания. Почти всеки живеещ в Италия, Гърция, Хърватия, Кипър, Малта, Португалия и Словения ще бъде обиден от естествени катаклизми, като ще има 700 смъртни случая на 1 милион души годишно.

За съпоставяне един на трима души ще бъде обиден всяка година в Северна Европа - Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция.

Смъртните случаи при крайбрежни наводнения ще набъбнат от шест на 233 до края на века. 138 милиона души пък ще бъдат наранени от суша.

Предишни изследвания сочеха растежа на популацията, урбанизацията и миграцията като аргументи за риск от естествени бедствия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР