До края на тази седмица учениците в област Русе ще

До края на тази седмица учениците в област Русе ще ...

Удължиха грипната ваканция и в Русе.

До края на тази седмица учениците в област Русе ще са в грипна ваканция. Причината е в увеличената заболеваемост от остри респираторни заболявания на деца до 4 години, съобщи БНТ.
Задържат се и нивата при подрастващите между 5 и 14 години, съобщава директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова, като добави, че най-много са болните във Ветово, Две могили и Сливо поле.
В случай, че няма усложнение на ситуацията, в понеделник, 16 март, учениците в област Русе трябва да се върнат на училище.
Д-р Николова уточнява, че се ограничават и свиждания в болниците до 15 март. Плановите операции са по преценка на управителите на болниците.
Във връзка с това от Университетската болница "Канев" съобщават, че минават на карантинен режим на работа. Всички контролни прегледи ще се извършват в кабинети извън стационара на лечебното заведение или ще се отлагат. Забраняват се свижданията както в отделенията, така и във фоайето.
Към момента всички направени проби за коронавирус в област Русе са отрицателни. Днес за изследване в лаборатория във Варна са изпратени проби на двама пациенти с вирусна пневмония именно от УМБАЛ "Канев". Мъжът е на 52 години и е настанен във Вътрешно отделение, а жената е на 78 години с грип тип "А" и е в Интензивното отделение.
Над 70 пък са хората под наблюдение в домовете си в областта. Съвместно с Областната дирекция на МВР се следи дали те спазват карантината. Вече е установено, че двама не са на адресите, които са представили, а един е напуснал страната.
По-рано днес стана ясно, че ваканцията за учениците се удължава и в Ловеч. Същото важи и за Велико Търново.
Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че се обмисля наваксване с материала през пролетната ваканция. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пък поясни, че между 6 и 16 учебни дни са загубени заради грипа.

Източник: actualno.com