До края на тази седмица се очаква да бъде подписан

...
До края на тази седмица се очаква да бъде подписан
Коментари Харесай

Подписват анекса за увеличението на цените на клиничните пътеки

До края на тази седмица се чака да бъде подписан анексът към Националния рамков контракт, с който да бъдат увеличени цените на всички клинични пътеки с по 20 лева

Според анекса най-голямо ще бъде нарастването на клинична пътека 104 за диагностика и лекуване на контагиозни вирусни и бактериални инфекции, протичащи остро и с затруднения. Това е една от пътеките, по която се лекува COVID-19, а цената за лекуването на пациентите ще скочи двойно от 618 лева на 1200 лева

Корекцията на цената на клиничната пътека за ковид се наложи поради нуждата финансирането й да е съответно на полаганите грижи от медицинските екипи и да се укрепи готовността и да се усъвършенства активността на инфекциозните отделения.

С анекса се разделя на две пътеката "Раждане " - за обикновено и посредством цезарoво сечение, като цената за обикновено раждане е по-висока. Целта е да бъде преодоляна наклонността за увеличение на ражданията посредством цезарово сечение.

Само преди няколко дни сдруженията на общинските лечебни заведения и регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, както и Българска болнична асоциация желаеха от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 10% нарастване на цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури, както и погашение на надлимитната активност от 2015 година насам с част от спестените поради ковид средства.

Лечебните заведения предизвестяват, че при сегашните темпове на развиване на епидемията несъответствията в активността им през месеците до края на годината ще се резервира, а при избрани условия може и да се задълбочи.

Според болничните асоциации икономиите в бюджета на НЗОК сега доближават 200 млн. лв., а до края на годината ще станат и повече. С тези пари може да се реализира диференцирано повишение цените на болничните медицински действия като недооценените такива бъдат нараснали с по-висок % от тези с високи цени.

Болниците желаят и да могат да трансферират икономиите на средства, направени след въвеждането на изключителното състояние, до края на ноември.

Болниците напомнят, че общият размер на неизплатената надлимитна активност от 2015 година до през днешния ден е над 150 млн. лв.. Като се включат лихвите, сумата надвишава 200 млн. лв..

Срещите сред сътрудниците не престават, а задачата е контрактуваното в документа да съдържа такива параметри, които да подсигуряват пълноценното запазване здравето и живота на жителите на България и финансовата резистентност на системата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР