До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50 на

...
До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50 на
Коментари Харесай

Диверсифицираме 50% от потреблението на природен газ до края на годината

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50 на 100 от потреблението на природен газ в страната. Това зяави министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на работно посещаване в Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

В рамките на визитата във Вашингтон тя организира поредност от срещи - със заместник-министъра на енергетика на Съединени американски щати Марк Менезес, с асистент държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния шеф на Търговската работа на Съединени американски щати Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската промишленост за полутечен природен газ.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат необятно поле за съдействие в региона на втечнения природен газ.

Петкова уточни, че от цялото ползване на природен газ в страната - 3 милиарда куб. метра, половината количество в размер на 1.5 милиарда куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани посредством доставките на контрактуваните количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на полутечен природен газ.

През месец юни предходната година България получи първите доставки на американски полутечен природен газ. За предходната година доставките на полутечен природен газ за България са в размер на близо половин милиарда кубични метра. ``Това е значима стъпка за одобряването на транспарантен, ликвиден и благонадежден пазар на природен газ освен в България, само че и в региона``, сподели Петкова.

По време на срещата енергийният министър уточни, че при започване на тази година Министерският съвет одобри решение България, посредством " Булгартрансгаз " ЕАД, да придобие 20 на 100 в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за осъществяване на цялостната идея за газов хъб " Балкан ", която планува посредством създаване и развиване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.

Днес в Хюстън представители на българските енергийни компании ще се срещнат с производители на полутечен природен газ, с цел да обсъдят опциите за разширение на съдействие в тази област.

В рамките на срещата с Менезес, министър Петкова очерта напредъка по основните за България инфраструктурни планове, измежду които и построяването на междусистемна газова връзка Гърция-България. " От стратегическо значение е опазване основната роля на България на газовата карта на Европа ", акцентира тя. По думите на Петкова за постигането на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и паралелно с това у нас към този момент действа газова борса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР