До края на следващата седмица ще бъдат готови промените в

...
До края на следващата седмица ще бъдат готови промените в
Коментари Харесай

Държавата и бизнесът работят по 11 мерки за либерализирането на пазара на електроенергия

До края на идната седмица ще бъдат подготвени измененията в закона за енергетиката, с които производителите на ток с мощ над 5 мегавата ще могат да продават на свободния пазар и това ще усили неведнъж броя на участниците на пазара. Това заяви ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев след следващата среща с представителите на работодателските организации по отношение на повишаването на електрическата енергия за промишлени потребности . От бизнеса оповестиха, че след подхванатите ограничения се следи смяна в държанието на търговците на свободния пазар - в случай че преди два месеца офертите към дребните предприятия са били за цена от 90 до 125 лв. за мегаватчас, в този момент към този момент цената варира от 83 до 100 лв.. Работодателските организации обаче резервират готовността си за митинги.
 
Държавата и бизнесът работят по 11 ограничения, свързани с либерализирането на пазара на електрическа енергия и отбягване на шоковото повишаване на цената на промишления ток, стана ясно след днешната среща. От бизнеса споделиха удовлетворението си от идните промени в закона за енергетиката, с които участниците на свободния пазар на ток ще се усилят от трима на деветдесет. Това значи в допълнение количество електрическа енергия на свободния пазар, изясни Камен Колев от Българската стопанска камара:
 
„ В същото време на свободния пазар ще се появят и нови консуматори. Това са преносното сдружение, електроразпределителните сдружения, които ще употребяват почти същите количества. Така че се получава тъкмо едно съвпадане на тези количества и това е международната процедура “, сподели Колев.
 
Васил Велев от АИКБ разгласи, че работодателите резервират готовността си за митинги:
 
„ Правих прилика в прогнози за времето. Ако до момента беше оранжева степен на подготвеност, в този момент прекосяваме в жълта. Не сме снели изцяло готовността, не сме изцяло спокойни, само че се движим в доста положително движение и вярната посока “, разясни Велев.
 
Следващата сряда ще се организира нова среща сред бизнеса и ръководещите, с цел да се регистрира напредъка по ограниченията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР