До края на септември 2019 г. гробницата в могилата Малтепе

...
До края на септември 2019 г. гробницата в могилата Малтепе
Коментари Харесай

Разкриват гробницата в Малтепе догодина, Борисов обеща пълна подкрепа за археолозите

До края на септември 2019 година гробницата в могилата " Малтепе " би трябвало да бъде изцяло разкрита, а страната ще обезпечи финансирането за това и за консервирането ѝ, даде обещание министър председателят Бойко Борисов при посещаване на място през днешния ден.

Предполага се, че в нея е заровен римски боен император, само че защото към момента не открита датировката на гробницата, втората хипотетична версия е, че това може да е гробница на тракийски държател от 2 век.

Уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света след египетските пирамиди. Имаме шанса този комплекс да е нещо неповторимо освен за Пловдив и за България, само че и за света, разяснява той.



" Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този тип гробница е нещо неповторимо за България. Затова дано да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история - сподели министър председателят. -Трима императори са били убити из тези райони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и по тази причина има разнообразни догатки. Но дано не приказваме и не гадаем, а да помогнем оптимално на археолозите. "

Премиерът прегледа разкопките и благодари на ръководителя на обекта и шеф на Археологическия музей в Пловдив доцент Костадин Кисьов и екипа му. Борисов разяснява, че обектът ще е " един добър подарък и за града, и за Европа " и напомни, че следващата година Пловдив ще е Европейска столица на културата, по тази причина ще е добре да бъде приключен до тогава.

С Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, регионалният шеф на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР