До края на седмицата ще започне монтирането на новата дограма

...
До края на седмицата ще започне монтирането на новата дограма
Коментари Харесай

Напредва реставрацията на Хуманитарната гимназия

До края на седмицата ще стартира монтирането на новата дограма на западния корпус на Хуманитарната гимназия. След като в средата на август бяха поставени няколко пробни прозореца от другите типове, с цел да се реши дали дават отговор на заданието, поетапното снабдяване на останалите над 250 дървени рамки към този момент тече. Тези, които са в положително положение от достоверните прозорци, ще бъдат непокътнати и реставрирани, заяви кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов.

„ По проект първо се инсталират дограмите, които са към класните стаи, а тези към коридорите ще са последни, с цел да се избегне опцията при вероятно закъснение да се наруши образователният развой. По фасадата също се работи. В момента се реновира орнаментиката, където е компрометирана. Строителните разтвори с нанасят поетапно по няколко пъти, с цел да се съблюдава и предписанието, обещано от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) по технологията на реставрацията “, обобщиСтаменов.

По време на ремонтните действия беше открито, че част от покрива се държи не от дърво, а от метал, инсталиран обратно в годините след пожар. От НИНКН се чака наставление по какъв начин да бъде възобновена структурата. Всички материали по реставрацията се поръчват от Австрия, с цел да се подсигурява качеството на направа.

До началото на образователната година следва да бъде реставрирана и входната врата, на която сега се смъкват наслояванията от багра. Западният корпус е подготвен на 90% и следва боядисване. По облицовката на постройката има три типа камък, които също ще бъдат почистени с щадяща технология.

До момента за ремонта има отчасти обезпечени средства от Министерството на културата и от Министерството на образованието и науката. Очаква се на идната сесия на Общинския съвет да бъде обещано единодушие за обезпечаването на средства в размер на 2 400 000 лева с Данък добавена стойност за дофинансиране от общинския бюджет на ремонтните действия по знаковия за града обект.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР