До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки

...
До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки
Коментари Харесай

Унищожават 139 000 кокошки и 60 тона яйца заради птичи грип

До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която бе открито огнище на птичи грип. Това заяви доктор Анелия Андонова, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Добрич, съобщи " Фокус ".

Зараза от високопатогенна инфлуенца вид H5N8 е открита в птицеферма за кокошки-носачки в град Генерал Тошево, област Добрич. За това е обявено в предходните дни от пресцентъра на Българската организация за сигурност на храните, а през днешния ден в Областна администрация в Добрич заседава във връзка открития случай регионалната епизоотична комисия. Болестта е открита при осъществяването на програмата за надзора на заболяването Инфлуенца по птиците. На 26 февруари е открито първото подозрение за болестта и незабавно са взети проби и изпратени в столицата. Положителният резултат е получен на 28 февруари късно следобяд. Първите ограничения са подхванати още на 1 март. На 28 февруари е спряна доставката на яйца към комерсиалната мрежа от фермата с открития случай на птичи грип.

Проверяват се партидите в комерсиалните обекти и в случай че бъде открито съществуване, яйцата би трябвало да бъдат унищожавани на място в самите обекти, уточни доктор Андонова. Няма данни за хора, инфектирани с яйца. Около 35 индивида са имали контакт със инфектираните птици - четирима души от ОДБХ в Добрич и личният състав на компанията. На съвещанието участваха кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров и шефът на Регионалната здравна ревизия в Добрич доктор Светла Ангелова. И двамата показаха незадоволство, че са научили за случая от медиите и насочиха зов сходна информация да постъпва от съответното отговорно ведомство, а не посредством новините.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР