До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска

...
До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска
Коментари Харесай

В сайта на МОН ще има новини за хора с увреден слух

До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска вести за хора с повреден слух. Те ще бъдат налични в уеб страницата на ведомството. Това разгласи зам. - министърът на образованието Деница Сачева по време на първата интернационална конференция " Допълваща и различна връзка ". "
" МОН ще бъде първата българска институция, която ще даде канал за вести на хора с повреден слух. Те се вършат взаимно с децата от професионалната гимназия „ Ломоносов “, които ще приготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще споделя за развиването и новостите в образованието “, изясни зам.-министърът.
Сачева сподели, че извънредно впечатляващи са очилата, които трансформират текст в тон, разпознават лица, пари, както и софтуерите, които трансформират тон в писмена тирада, с цел да могат децата да четат. Според нея технологиите са нужни, с цел да може учители и родители да поддържат връзка с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат опция да поддържат връзка с нас.
" В идващите 2 години ще влагаме в цифровизация на образованието и една част от тях ще бъдат ориентирани към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя “, сподели Сачева.
Такива технологии се употребяват в профилираните центрове за деца със специфични просветителни потребности. В общообразователната система те са към 22 000 - 18 000 са възпитаници, а 4000 са в детските градини и задачата на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии.
На въпрос на БГНЕС дали учебните заведения са налични, тя призна, че не всички са такива и разгласи, че както до момента и следващата година ще отделят към 1 млн. лв. за досегаемост.
Зам.-министърът разгласи, че предходната година са били подготвени 1700 експерти от детските градини, с цел да могат да вършат ранна диагностика и скрининг на деца от 3 -3,5 година за разнообразни обучителни компликации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР