До края на седмицата Ангела Меркел трябва да намери решение

...
До края на седмицата Ангела Меркел трябва да намери решение
Коментари Харесай

Решаващите дни за Меркел: ще остане ли тя канцлер?

До края на седмицата Ангела Меркел би трябвало да откри решение на казуса с мигрантите, който да устройва немския вътрешен министър Хорст Зеехофер. Иначе немското държавно управление ще се разпадне. И освен то...

В края на тази седмица, най-вероятно, ще стане ясно дали Ангела Меркел ще резервира поста си на канцлер. А в случай че остане, какъв брой дълго и отпред на каква държавна коалиция.

Настоящото държавно управление на Федералната република е на ръба да се разпадне поради острите различия сред канцлера и министъра на вътрешните работи по един от въпросите на миграционната политика.

Канцлерът на Германия, Министерство на вътрешните работи и нормите на Европейски Съюз

Конфликтът избухна по една от точките в „ генералния проект “ на вътрешния министър, предусещащ цяла серия от ограничения за ограничение на потока от мигранти към Германия. Цялостното предложение на този проект никой не е виждал – с изключение на, самият министър и канцлерката. Известно е, че той съдържа 63 точки и с 62 от тях Меркел е съгласна. Единствената противоречива мярка – възбраната за пресичането на немските граници от мигранти без документи, а също по този начин от такива, които са регистрирани в някоя друга страна от Европейски Съюз.

Според към момента настоящия в Европейски Съюз Дъблински правилник мигрантите би трябвало да желаят леговище в страната, в която са влезнали за пръв път в Европейски Съюз. И управляващите на тази страна са длъжни да прегледат тяхната молба. Наистина има и редица изключение от това предписание, само че те нямат чак такова значение.

Значение има фактът, че Зеехофер счита да връща такива мигранти назад още на границата, без да ги позволява в страната. Меркел се базира на процедурата, планувана в немското и европейското законодателство, съгласно която даже регистриран в друга страна мигрант /ако успее да каже магическата думичка „ леговище “/ може да бъде позволен в Германия, да бъде прегледана молбата му и чак по-късно, в случай че тя бъде отхвърлена, да бъде върнат назад. При това авансово получавайки единодушие за това от управляващите на страната, в която той ще бъде депортиран.

Според канцлерката разрешаването на този проблем може да стане единствено в границите на едно общо европейско съглашение, или посредством двустранни съглашение за реадмисия непосредствено на границите със страните, през които пренос минава главният мигрантски поток за Германия.

Мини-среща на Европейски Съюз за мигрантите без съответни резултати

За тази цел послужи изключително свиканата на 24 юни по самодейност на Меркел мини-среща на Европейски Съюз в Брюксел. Четири часа тя договаря с сътрудниците си от 15 страни. Сред тях бяха френският президент – значително, нейният финален съдружник, десният закостенял австрийски канцлер, с който Меркел има обтегнати връзки, и италианският министър председател – с дясното популистко държавно управление в Рим на нея й е още по-тежко. Разговорът е тръгнал не в посоката, в която се е надявала Меркел, приказват брюкселските дипломати. Нейните събеседници не са желали да приказват за двустранни или многостранни съглашение за реадмисията на мигрантите. Разговорът е бил най-много за изключителните ограничения за укрепването на външните граници на Европейски Съюз, увеличение на европейската гранична защита Фронтекс, съпровождането назад до Либия на корабите с мигранти, а също по този начин за основаването на огромни мигрантски лагери отвън рамките на Европейски Съюз, където да бъдат отделяни същинските бежанци от огромната маса стопански мигранти. Първите би трябвало да бъдат изпращани в Европейски Съюз, а вторите – назад по родните им места.

Къде да бъдат издигнати лагерите за мигранти?

В навечерието на мини-срещата на Европейски Съюз вървяха клюки, че сходна роля може да поеме Албания, несъмнено, за европейска сметка. В нейните пристанищни градове мога да се разтоварват корабите с мигранти, в лагерите ще ги регистриран служители на имиграционната организация на Европейски Съюз. Те също по този начин са тези, които би трябвало да дефинират кой има късмет за леговище, и кой не.

Но даже и да е имало подобен проект, то на постоянната среща на върха на Евросъюза на 28 и 29 юни той няма да бъде огласен. Любопитното е, че и френският президент, и испанският министър председател приказваха в неделя за мигрантски лагери на европейска територия. Албания е в Европа, само че не е Европейски Съюз с неговите по-либерални правила за даване на леговище. А дейното присъединяване в разрешаването на мигрантската рецесия, може да се трансформира във входен билет на Тирана за Евросъюза.

Италия упорства за още по-твърд метод. Рим желае съществено преразглеждане на разпоредбите на Европейски Съюз във връзка с мигрантите, отвод от Дъблинския правилник, възбрана за влизане в италианските пристанища на кораби с мигранти и основаване на лагери на противоположния бряг на Средиземно море, т.е. в Либия. За приемането назад на мигранти, върнати от немската граница, Рим не желае и да чува.

Германия на ръба на „ италианския ред “?

Следващия опит да се откри европейско решение на казуса за мигрантите Меркел ще предприеме този четвъртък, 28 юни. Това ще стане по време на работната вечеря в първия ден на следващата среща на върха на Европейски Съюз. Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, въпреки и да счита, че до „ срещата в четвъртък и петък ще има прогрес “, само че и той не има вяра, че водачите на Европейски Съюз ще съумеят да изработят „ в съгласие решение от подобен мащаб, което чакат някои политици от Християнсоциалния съюз “, по-малкия сътрудник в дясната коалиция ХДС/ХСС на Меркел, ръководен от вътрешния министър Хорст Зеехофер.

Последният неведнъж предупреждаваше, че в случай че отсъства европейско решение, съответно по своя резултат на неговия проект за затваряне на границите за избрани категории мигранти, той ще се възползва от пълномощията си на вътрешен министър и самичък ще издаде заповед на граничарите да не ги пускат в Германия от 1 юли.

Единственият излаз от обстановката за канцлера ще бъде да го изпрати в оставка. След Зеехофер от държавното управление ще си тръгнат и всички министри на ХСС. Това ще значи раздробяване на четвъртата държавна коалиция на Ангела Меркел.

В този случай мъчно можем да си представим и единството на консервативния блок ХДС/ХСС. Разколът на немските консерватори, съперничеството сред ХСС и ХДС в мащабите на цялата страна ще има непредсказуеми последствия за целия политически пейзаж. Някои коментатори към този момент предсказват на Германия скорошното настъпване на италианския ред с чести предварителни избори и пъстри държавни обединения. /БГНЕС

------

Никита Жолквер, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР