До края на ноември край плажа на Бургас гражданите ще

...
До края на ноември край плажа на Бургас гражданите ще
Коментари Харесай

Сърфисти призовават пушачите да не изхвърлят фасовете си на плажа

До края на ноември край плажа на Бургас жителите ще могат да изхвърлят фасовете си в специфични кошчета. Инициативата е на сърфистите от Wind2Win, които към този момент две следващи години приканват за битка с пластмасовите боклуци в морето.

Поредната самодейност на Wind2Win стартира с шест нови еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове. Те са били ситуирани с позволение на локалната администрация в Морската градина в Бургас на 17-ти октомври и ще останат там до края на ноември. След това демонстрационните кошчета за фасове ще се появят още веднъж в разнообразни местоположения на морския град напролет на 2020 г, а лятото на същата година – по разнообразни черноморски плажове.

Акцията е алегорична и цели да изпрати обръщение до оптимален брой хора, които не се замислят за обстоятелството, че фасовете, както и мокрите кърпички, не са разградим боклук и не би трябвало да бъдат изхвърляни в природата. Сърфистите молят както към обособените жители, по този начин и към бизнеси, които да поемат щафетата и да разположат сходни кошчета за фасове край офисите си.

" Фасовете са най-разпространеният тип боклук по плажовете в международен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са мощно токсични и попадайки във водата съставляват сериозна заплаха освен за животинските типове, само че и за човешкото здраве. Като индивидуален източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на голям брой морски жители са открити следи от цигарени фасове, простъпка погълнати като храна ", споделя Илияна Стоилова от Wind2Win.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР