До края на ноември 2019 г. е безплатно поставянето на

...
До края на ноември 2019 г. е безплатно поставянето на
Коментари Харесай

Безплатно поставят силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст

До края на ноември 2019 година е гратис слагането на силанти на децата от 5 до 8-годишна възраст, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Родителите, които желаят да се възползват от процедурата, първо записват час при ортодонт. Изискването е зъболекарят да е включен в осъществяването на тази стратегия.

Имената могат да бъдат открити, по области и обитаеми места, на уеб страницата: www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени съвещания на безвъзмезден телефон: 0800 14 546.

Процедурата е част от програмата на Министерство на здравеопазването за профилактика на оралните болести и слагането на силанти - " Национална стратегия за профилактика на оралните болести при деца от 0-18 годишна възраст в Република България ".

Обяснението на зъболекарите за силантите е, че непрекъснатите зъби са предразположени към появяването на кариеси. Зъбите имат вдлъбнатини и фисури (цепнатини), в които може да се задържи храна и да се развият бактерии. Идва въпросът дали това не може да се предотврати посредством вярно миене на зъбите? За страдание особената форма на някои зъби пречи на влакънцата на четката за зъби да отстранена напълно храната и плаката от тях. За да се предотврати развиването на кариес, стоматолозите предлагат силанизиране на зъбите. Силанизирането съставлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специфичен еластичен композит.

Процедурата по слагането на силантите е напълно елементарна и безболезнена. Първо зъбите се почистват радикално от ортодонт, защото не трябва да остава нищо под силантите откакто се втвърдят. След това зъбите се изсушават и към тях се слага памук или различен абсорбиращ материал, с цел да се запазят сухи. За да загруби повърхността и да направи захващането на композита по-лесно, зъболекарят слага киселинен разтвор върху повърхността на зъбите. Накрая силантния материал се намазва върху дъвкателните повърхности и се слага под втвърдяваща лампа, до момента в който одобри форма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР