До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите

...
До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите
Коментари Харесай

До края на ноември трябва приключи проектът за допълнително водоснабдяване на Хасково

До края на ноември 2018 година би трябвало да приключат дейностите по плана за в допълнение водоснабдяване на Хасково, които се извършват от общината по съглашение с Министерството на районното развиване и благоустройството. Това заяви през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „ Да спасим Хасково “ и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше разисквано качеството на питейната вода в града.
Заместник-министър Крумова осведоми още, че в този период ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, следва да бъде подадено искане за въвеждане в употреба. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „ Узунджово II “ текат процедури по обезпечаване на позволение за водовземане. В развой на създаване са два водопровода, а ВиК Хасково извършва регулярно ограничения за понижаване на загубите на вода в разпределителната мрежа на град Хасково. Очаква се индикаторите на смесената вода от разнообразни водоизточници да дават отговор на условията на Наредба № 9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.
Регионалният заместник-министър изясни, че през идната година ще осъществени теренни, хидроложки и ходрогеоложки изследвания и ще продължат лабораторните проучвания на вероятни повърхностни водоизточници, с цел да се дефинират ограниченията за трайно решение на казуса с качеството на питейната вода в Хасково.
През тази година Министерство на регионалното развитие ще разгласи социална поръчка за създаване на районно прединвестиционно изследване в границите на план " Подпомагане районното капиталово обмисляне на бранш ВиК “, включващо техническа и икономическа документи за интегрирани водоснабдителни и канализационни планове и формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, заяви още Малина Крумова. С районното прединвестиционно изследване ще се направи цялостна оценка на положението на съществуващите ВиК системи, на територията на област Хасково и въз основата на осъществените измервания и изследвания ще бъдат избрани стратегическите разновидности и съответните механически ограничения за реализиране на сходство с европейските наставления. Очаква се за водоснабдителните и канализационните мрежи и уреди идейните планове да бъдат подготвени през 2021 година Мерките са избрани в създадената Пътна карта за трайно решение на казуса с качеството на питейната вода в град Хасково, означи Малина Крумова.
По време на срещата бяха разисквани периодите във връзка с изследването на опцията за водоснабдяване на град Хасково от язовир Тракиец. Заместник-министърът акцентира, че е належащо да се създадат задоволително проучвания, с цел да се подсигурява качеството на водата, с цел да се проучат наносите и използваемия размер за водоснабдяване и възможна нужда от изпразване и изчистване на чашата на язовира, тъй че да се обезпечи задоволителен размер.
Крумова уточни, че водоснабдителното сдружение прави непрекъснат мониторинг на качеството на питейната в Хасково. Заместник-министърът подсети, че по искане на оператора Регионалната здравна ревизия в гр. Пловдив направи проучване на питейната вода в Хасково по радиологични индикатори. В интервала май – юли 2018 година са взети 17 проби от водоизточник на помпените станции „ Изток “, „ Север “ и „ Узунджово “. При огромна част от пробите, изключително за помпените станции „ Север “ и „ Изток “, количеството уран е в нормите и дава отговор на допустимите стойности в Наредба № 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.
Заключението от 1 август за резултатите от пробите е оповестено на интернет страницата на Регионалната здравна ревизия.
Остава в действие наложената възбрана за потребление на питейната вода за пиянство и подготвяне на храна. За популацията в града са обезпечени водоноски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР