До края на настоящия месец юли парламентът да избере отново

...
До края на настоящия месец юли парламентът да избере отново
Коментари Харесай

Програмата на кабинета "Василев": съдебна реформа и подновяване на регулаторите

До края на сегашния месец юли Народното събрание да избере още веднъж Никола Минчев от " Продължаваме промяната " (ПП) за ръководител на Народното събрание. Наред с това, още веднъж до края на юли, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ. До края на септември пък да се одобри напълно нов закон за работата на звеното, с който то да получи необятни пълномощия. Това планува подробната стратегия на възможния кабинет на Асен Василев, за чието избиране сега текат договаряния.

Въпросният план на законодателна стратегия за идващите шест месеца планува над 60 точки, разграничени по браншове.

Засега въобще не е ясно по какъв начин даже и да намерят 121 народни представители Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, дружно с самостоятелните депутати ще съумеят да прокарат програмата., която не съумява да прегледа към момента на първо четене импортирания преди повече от месец закон за КПКОНПИ.

В програмата с изключение на таймлайн за приемане на разнообразни нормативни актове са планувани и периоди за избор на членове на някои регулаторни органи, като съгласно уточненията би трябвало да бъдат излъчени от Политическа партия, Демократична България или Българска социалистическа партия.
Реклама
Според проекта на сътрудниците, в случай че се се сформира кабинет, до края на септември би трябвало да бъде номиниран нов шеф на Българска народна банка, както и да бъдат попълнени овакантените места в Комисия за защита на конкуренцията и КФН.

В бранш правораздаване е записано, че би трябвало да се организира избор на нови членове на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет, чиито следва да изтекат през 2022 година Предлага се и въвеждането на обединен държавен изпит за придобиване на юридическа подготовка, както и понижаване на нотариалните такси.

До края на септември пък съгласно програмата на трите партии би трябвало да бъдат признати промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуален кодекс. С тях се цели постигането на промени в досъдебното произвеждане, с цел да бъде достигната по-голяма ефективност; основаване на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор и на търсене на отговорност при положение на закононарушение от основния прокурор според условията на неоправдателните решения против България.

В енергетиката се планува ускорение на построяването на нови нуклеарни мощности и прекосяване на АЕЦ " Козлодуй " на нуклеарно гориво, което не идва от Русия, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, в това число посредством диверсификация и подписването на дълготрайни контракти.
Реклама
В инфраструктурата е записано дотъкмяване на автомагистрала " Струма " посредством най-хубаво решение без загуба на европейски средства, сключване на съглашение с Румъния за проектирането и построяването на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала " Хемус " и продължението на " Черно море ".

В обособен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 година Ще бъде направен разбор на следствията от въвеждането на еврото, който да е основа на огромна разяснителна акция. Приоритет ще бъде и работата по присъединението на България към Шенгенското пространство.

Според написаните текстове от септември до края на ноември би трябвало да бъдат признати 21 законодателни промени, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, които ще дадат опция България да стартира усвояването на второто заплащане от 13 милиарда лв. безплатни средства от Европа.
Текстовете обаче не са финални и следва по тях да се произнесат Българска социалистическа партия, Демократична България и шестимата отцепници от Има Такъв Народ. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Пазари 3 Седмицата 1 Свят 2 Компании 3 Седмицата 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Свят Реклама
И досега обаче Политическа партия нямат поддръжка от най-малко 121 гласа за възможното си ново държавно управление. А времето, в което могат да търсят още депутати е до петък следобяд, когато Василев би трябвало да върне мандата на президента изпълнен или не.

В момента партията на Кирил Петков и Асен Василев, Българска социалистическа партия, Демократична България и отцепниците от Има Такъв Народ са общо 115 народни представители. Т.е. нужни са още шестима души.

" Още при приемането на мандата заявих, че в случай че нямаме 121 депутати, няма смисъл да се показва състав на кабинета и да се гласоподава в Народното събрание. Правителство на малцинството в подобен парламент няма по какъв начин да бъде стабилно и отговорно ръководство на страната ", сподели в сряда пред публицисти претендентът за министър председател Асен Василев.
Свързани публикации ГЕРБ-ДПС-ИТН блокират приемането на ограничения против корупцията 6 юли 2022, 17:44 Политическа партия пред комплициран избор, в случай че до петък няма 121 гласа за кабинета 4 юли 2022, 06:15 Асен Василев сменя Петков като министър председател в кабинета, който ще предложи Политическа партия 1 юли 2022, 13:08 Ново държавно управление или избори: решението зависи от Кирил Петков 29 юни 2022, 17:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР