До края на месеца в Министерството на регионалното развитие и

...
До края на месеца в Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

МРРБ създава междуведомствена работна група за промени на ЗУТ

До края на месеца в Министерството на районното развиване и благоустройството ще бъде основана междуведомствена работна група, която ще има за задача да изготви оферти за промени в Закона за устройство на територията.

Това заяви зам.-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Стефан Аспарухов. Той и началникът на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) инж. Лиляна Петрова бяха посетители на съвещанието на Консултативния съвет на браншовите организации в бранш „ Строителство “. Домакин на срещата бе Камарата на строителите в България, която от януари т.г. пое ротационната позиция на координатор на Съвета.

В началото на събитието арх. Аспарухов акцентира, че отговорностите, които министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов му е сложил, са устройството на територията, жилищната политика, както и надзорът над активността на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за народен строителен надзор.

„ Поради тази причина във фокуса на моята работа преди всичко са промените на Закон за устройство на територията и поднормативните актове и дигитализацията на сектора “, разясни зам.-министърът. Той уточни, че сигурно на този стадий са нужни едни доста бързи и незабавни промени в Закона, които по думите му са по-скоро механически, само че в това време ще допринесат за това да има по-ясни отговорности в контрола на строителството и в одобряването на плановете. „ Убеждавам се обаче, че целият бизнес – строителите, надзорът, консултантите, проектантите, както и обществото и всички други заинтригувани от процеса страни са достигнали до извода и желаят значително изменение на Закон за устройство на територията “, съобщи зам.-министърът. Той добави, че измежду първите му задания е да предложения членовете на Консултативния съвет да бъде образувана междуведомствена работна група, която да насочи напъните си в тази сфера.

„ Благодаря за поканата да участваме в тази работна група. Нашият отрасъл съставлява 14 – 15% от Брутният вътрешен продукт и е редно да се чуе неговият глас. Вярвам, че ще имаме триумф, както го доказахме със основаването на Консултативния съвет, който сплоти браншовите организации в бранш „ Строителство “. Имаме късмет дружно да създадем нещо положително за сектора, само че и за цялото общество “, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

Изп. шеф на КСБ Валентин Николов акцентира, че предлагането за основаването на междуведомствена работна група и включването на представители на организациите, членове на Консултативния съвет, в нея е безусловно належащо, навременно и че това е верният път.

„ Консултативният съвет си е сложил краткосрочни и дълготрайни цели във връзка с законодателството. В кратковременен проект належащи са бързите промени в Закон за устройство на територията, а в дълготраен слагаме работата по едно кардинално ново законодателство. Ние започнахме тази самодейност за нов кодекс преди 6 месеца. Беше сложена една доста солидна основа, върху която да продължим работата напред с ясното схващане, че това е тичане на дълги дистанции, един самобитен маратон, който ще изисква доста старания “, приключи Николов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР