До края на месеца трябва да завърши консервацията и реставрацията

...
До края на месеца трябва да завърши консервацията и реставрацията
Коментари Харесай

Приключва реставрацията на Античния форум в Пловдив

До края на месеца би трябвало да приключи консервацията и реставрацията на Античния конгрес в Пловдив, издигнат през първи век по времето на император Август. Римска тоалетна отпреди 18 века може да бъде забелязана на една от основните улици на Античния конгрес в центъра на Пловдив.

В Древен Рим тоалетните са се наричали латрини и наложително са били изграждани на значими публични места. В античния конгрес на Филипополис такива са открити и при южния, и при западния тържествен вход. Днес от латрината е непокътната единствено долната част на улея.

Елена Кесякова, археолог- Един дувар с доста мощен надолнище към канала на улицата. И това е една социална тоалетна тъй като тя е построена върху улицата така наречен " дехуманос максимус " в уличната мрежа на града..Всички улици са снабдени и с водопроводи даже имаме и чешми които се построяват върху самите улици

В момента реставратори консервират последните елементи от западния бранш на форума - по този начин наречените Западни пропилеи. Тук е експонирано кръстовището на двете огромни градски улици, обградени от магазини, покрити пасажи и арки, които извеждат да красива колонада. С минимална интервенция и единствено с истински материали археолозите са вдигнали три от колоните, други три са с разкрити постаменти. Особено забавен е надписът в чест на тракийския конник Херос.

Елена Кесякова- „ който демонстрира че тракийският конник Хероса е бранител на пропилеите, това е мн значимо с цел да забележим че тази просвета която ние постоянно назоваваме римска, само че тя е дело на локалното тракийско население "

Обектът, който образно демонстрира развиването на града в продължение на 5 века, ще бъде открит за визити за празника на Пловдив - 6-ти септември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР