До края на месеца се очаква финалният доклад на учените

...
До края на месеца се очаква финалният доклад на учените
Коментари Харесай

Последна информация за съдбата на АЕЦ "Белене"! Говори министър Теменужка Петкова

До края на месеца се чака финалният отчет на учените от Българска академия на науките за бъдещето на АЕЦ „ Белене ”. На тази база страната ще вземе и окончателното решение за ориста на реакторите. Това би трябвало да стане до края на годината. До момента в площадката и оборудването са вложени 3 милиарда лева По оценка на Ейч Еса Би Си (HSBC) изцяло създаване на централата ще коства 20 милиарда лева
Темата разяснява за bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

– Как се съхранява оборудването за АЕЦ „ Белене” и има ли риск да се окаже негодно?

– Не, изрично няма сходен риск. Заедно с доставката на оборудването, тук на място дойдоха и представители на производителите, които дадоха схемата на предпазване и своите рекомендации. За втората част от оборудването, която следва да дойде, са дадени рекомендации за създаване на уреди за съхранението.

Надявам се това съоръжение да не стои прекомерно дълго на площадката в този си тип. Надявам се да се вземе най-хубавото решение – за оборудването, за българския поданик, поради сумите които са вложени. (…) Това са 3 милиарда лева, които имаме обвързване да използваме по най-хубавия метод, тъй че да подсигуряваме и енергийната сигурност на страната. От друга страна –да подсигуряваме и вярното разходване на ресурсите, които са вложени през годините. Българска академия на науките показа промеждутъчен отчет, сега тече разискване. Очаква се финалният отчет да е подготвен в края на октомври.

– Какво демонстрира междинният отчет? Появи се информация, че учените предвиждат дефицит на електрическа енергия?

– В отчета се съдържа такава информация – че след 2035 година ще да има недостиг на електрическа енергия в целия район, ето за какво ние би трябвало да създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме енергийна сигурност и на България, а и в района.

– Вече чуваме специалисти, които споделят, че няма по какъв начин да има АЕЦ без присъединяване на страната, а поръчката на кабинета Борисов и в този момент, и преди е, че планът може да се осъществя единствено на пазарен принцип – без значение дали АЕЦ „ Белене” или 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй”?

– Да, ние продължаваме да считаме, че страната няма по какъв начин да финансира подобен план. Държавата ще взе участие в него, само че с миноритарен дял, става въпрос за нуклеарна централа, за нуклеарен риск, който постоянно се носи от страната, на чиято територия се намира, тъй че присъединяване на страната в един подобен план е повече от желателно. Но планът ще може – и считаме, че би трябвало – да бъде осъществен или с присъединяване на стратегически вложител, или плановата компания да бъде подложена на процедура по приватизация, тъй че да се избере вложител или съакционер, с който да бъде построен планът. Държавата няма да взе участие с в допълнение финансиране или дълготрайни контракти за изкупуване на елекроенергия или гаранции, само че действително страната може да взе участие, тъй като досега нашето присъединяване е 3 милиарда

Трябва да се направи оценка на капитала, оборудването, разполагаме с огромна част от документите, имаме нотификация от Европейска комисия. Имаме доста сериозна подготвеност за реализация на плана.

– Това е цялото присъединяване, на което страната е подготвена, по този начин ли?

– Смятаме, че подобен план би трябвало да се подписа на пазарен принцип. Не бива да ангажираме страната с дълготрайно изкупуване на тази електрическа сила.

– Н агласите са по-скоро за „ Белене” или за 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй”?

– Ако е несполучлив опитът за стратегически вложител или не е сполучлива процедурата по приватизация във връзка с плана – да, обмисля се и подобен вид – да бъде построен 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй”.

Реакторите са два, приказваме за 7-ми блок, има вид единият да бъде продаден. Но аз мисля, че ще успеем в границите на първия вид, мисля, че ще успеем да намерим съакционер или стратегически вложител, тъй като несъмнено все още има интерес към плана.

– Т.е. да се осъществя „ Белене” на площадката в Белене?

– Да, това би бил най-хубавият вид, тъй като в площадката на „ Белене” са вложени милиард и половина, тя дава отговор на условията, реакторите са правени за там. Да се надяваме да напъните ни да се увенчаят с триумф и да намерим най-хубавото решение за България.

– А съветската страна демонстрация ли интерес към присъединяване?

– Руската страна е конструктор на този план, ние на процедура не можем нито да ги продадем (реакторите – б.ред.), нито да осъществяваме плана без присъединяване на съветската страна. Според мен това е и гаранция за качеството на плана, тъй че с „ Росатом” и „ Атомстройекспорт” имаме добър разговор, доста градивен и се надявам и отсега нататък да работим добре.

– Казвате, че се надявате оборудването да не се задържи прекомерно дълго на площадката в това положение. В какъв е небосвод се чака решение?

– Аз се надявам до края на годината да имаме ясна визия за това в каква посока би трябвало да се върви и през 2018 година да се развие процесът по допустимо най-бързия метод, тъй като никой няма интерес оборудването да стои на площадката прекомерно дълго. Знаем какъв е злощастният опит със остарялото съоръжение на „ Белене”, не трябва да повтаряме остарели неточности.

– Ако се стигне до решение за строителство на АЕЦ „ Белене”, какъв брой време ще отнеме реализацията?

– Със сигурност има още действия, които би трябвало да бъдат осъществени. Имайки поради напредналата фаза на плана, може би планът „ Белене” е измежду най-готовите в нуклеарната енергетиката в цяла Европа – имаме и оборудването, и площадката, и огромна част от документите и известието от Европейска комисия. Мисля, че планът ще се развие относително бързо, в случай че всичко бъде по този начин, както ни се желае да бъде.

До този миг е вложен доста сериозен запас и всички би трябвало да намерим сили и да обединим напъните си, с цел да създадем най-хубавото за енергийната сигурност и конкурентоспособността на българската стопанска система.

– В подобен случай можем ли да приказваме за рестарт на „ Белене”?

– За да се стигне до рестарт, би трябвало да се измине целият път – през оценка на активите и инвеститорски интерес. Така че това нещо ще пристигна, откакто преминат закономерно предварителните стъпки, които би трябвало да извървим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР