До края на месеца се надявам КНСБ да финализира и

...
До края на месеца се надявам КНСБ да финализира и
Коментари Харесай

КНСБ се споразумя с прокуратура

До края на месеца се надявам КНСБ да завърши и подписа съглашение с Главна прокуратура след към този момент водените диалози с основния прокурор, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция в Хасково.

Основна точка ще бъде по-активното използване на Закона при установявяне на случаи на осигурителни измами. КНСБ води 10 години борба за криминализирането на това действие, само че към момента няма нито един наказан, разясни Димитров.

По негови думи в противодействието против този тип престъпление би трябвало да се включат интензивно и Национална агенция за приходите, и Национален осигурителен институт. Тема на съглашението ще бъде и поддръжката на напъните за криминализирането на правото на синдикално сдружаване. Особено в по-малки компании то е даже погазвано, а по принцип това право не е предпазено от Наказателния кодекс, уточни Димитров.

Той ще упорства и за задължения от страна на държавното обвиняване в битката против насилието над наетите на работното място, както и за по-директни канали с правоохранителните органи при проблеми с нарушавания на трудовото законодателство.

По отношение на политиката на приходите синдикатът желае техният растеж в идващите 3 години да бъде 12 - 15 % годишно, тъй че в края на интервала те да доближат 60 на 100 от прага на средноевропейските приходи, посочи Димитров. Сумарно настояването на нарастване на приходите във всички сфери в бюджета за идната година бе изчислено от него на 1,270 милиарда лв..

Синдикалният водач желае възобновяване на годишното договаряне на растежа на заплатите в частния бранш. Друго предложение на КНСБ е компромисен вид за необлагаем най-малко и връщане в края на годината на налог общ приход на заетите със заплата от минималната до избран предел - да вземем за пример до междинната работна заплата.

Пламен Димитров показа акцията на професионалния съюз " Сивото убива ", ориентирана към стопанската система в сянка. Нейна съществена цел е повишение на публичната непоносимост към явлението, заключи Димитров.

Той цитира данни на Асоциацията на индустриалния капитал, съгласно които размерът на сивия бранш е съвсем 21 % от брутния вътрешен артикул, а генерираният оборот е 23 милиарда лв.. Социалният резултат ощетява служащите, лишава ги от социално-осигурителни права и удря втория дирек на пенсионното обезпечаване, счита синдикалният водач.

Над 80 % от търговията с авточасти и ремонтът на коли са в сивия бранш по представени от Димитров данни на Асоциацията на лицензираните автосервизи. Председателят на строителния профсъюз Цветелина Иванова сподели, че в строителството в района делът на сивия бранш е 40 на 100, а в довършителните работи - 60 на 100.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов показа създадената платформа " Vox КНСБ ", на която могат да се подават анонимно сигнали при нарушавания на трудовите права. Досега мобилното приложение има над 10 000 изтегляния, подадените сигнали са към 50, като има и няколко решени случая, описа Капитанов.

През целия ден през днешния ден синдикатът е разкрил и открита приемна за жители по трудовоправни проблеми пред централата на профсъюза в Хасково на ул. " Цар Освободител " 2.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР