До края на месеца реконструкцията и доизграждането на пречиствателната станция

...
До края на месеца реконструкцията и доизграждането на пречиствателната станция
Коментари Харесай

До края на месеца довършват реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив

До края на месеца реконструкцията и доизграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив би трябвало да приключи. Това стана ясно по време на ревизия на кмета Здравко Димитров на оборудването, което се намира в землището на село Ягодово.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от Водния план на Пловдив, като цената за модернизацията й е 70 милиона лв. с Данък добавена стойност. Дейностите по доизграждането й към този момент са изпълнени на 96%. Очакванията са оборудването да е едно от най-модернитев страната.

След завършването на обекта, потенциалът на станцията ще разреши в нея да се пречистват водите на целия град, обясниха кметът и заместникът му Пламен Райчев. В Пречиствателната станция се заустват отпадните води от Северния колектор на града,сега ще влязат и канализационните води от изграждащия към момента се колектор на „ Брезовско шосе “. Пак тук ще бъдат доведени и водите от новоизграждащия се Южен обходен колектор.

Капацитетът на пречиствателната станция е задоволителен да пречисти водите освен на града, а и на няколко села.

Метантанкерите в станцията пък ще създават електричество, с което да се обезпечи половината от нужната за работата на оборудването сила, обяснипроектантът инж. Павел Павлов.

„ От твърдите фракции в метантанкерите ще се създава биогаз, в който има 64% “ метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с създаденото електричество ще бъдат задоволени половината потребности на Пречиствателната станция от електрическа енергия и това доста ще намали себестойността на употреба “, добави инж. Павлов.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи сред осемте утайници и да озеленят пространството сред тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР