До края на месеца пристигат всички общо 9.6 хиляди машини

...
До края на месеца пристигат всички общо 9.6 хиляди машини
Коментари Харесай

Пристигна първата партида машини за вота на 4 април

До края на месеца идват всички общо 9.6 хиляди машини за вота, които да обезпечат секциите с над 300 гласоподаватели. Първите 300 броя към този момент са в страната ни, на склад и под защита, а идната седмица стартира тяхното узаконяване от съответните институции, предават от Българското национално радио.
Веселин Тодоров, шефът на Сиела Норма - компанията, спечелила публичната поръчка за доставката на машините, образованието и логистиката, уточни, че ще има задоволително време както в софтуерно и хардуерно отношение, по този начин и от позиция на киберсигурността.

“Сроковете по спогодба сред ЦИК и тези институции бяха в началото 30 дни, само че през днешния ден се реализира спогодба да бъдат съкратени, тъй че сигурно, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, уповавам се, одобрени”, уточни той.

Той бе безапелационен, че машините са доста по-сигурни от традиционнните хартиени бюлетини. Имат редица степени на отбрана, а самата машина съхранява данните. Разполага и със система за запазване на логовете. Има две “флаш” памети.

Изборът на компанията “Сиела Норма” като реализатор на публичната поръчка обаче провокира скандал при започване на тази година. От думите на нейния шеф стана ясно, че машините са били поръчани преди да стане ясно кой е избраникът. Решението бе аргументирано с “предприемане на прочут риск”:

“Дано не предизвикам турбуленции. Поръчали сме машините може би малко преди началото на търга, тъй като не може да бъдат създадени толкоз доста машини в такива къси периоди. Това се случи и на предходните избори - отново бяхме подготвили машините, преди да стигнем до контракт. Такъв е животът - човек би трябвало да рискува”, уточни тогава Веселин Тодоров.

Машините за гласоподаване през днешния ден бяха показани пред медиите са аналогични на тези с които се гласуваше на изборите за европейски депутати напролет на 2019 та година. Първата партида дойде в оповестения период - до 10 февруари. С втората партида би трябвало да дойдат не по-малко от 5700 машини, а срокът е до 28 февруари. Третата и последна партида с останалите машини би трябвало да дойде до 9 март.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР