До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да

...
До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да
Коментари Харесай

Министър Андрей Цеков: Разрешаването на правния казус с индексацията на „Хемус“ до месец ще отпуши строителството

До края на месеца, най-късно през декември, се чака да се позволи правният проблем с индексирането на цените за строителството на автомагистрала „ Хемус “.

Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в предаването „ Събуди се “ на Нова телевизия, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Той беше безапелационен, че главният проблем на „ Хемус “ е методът, по който е възлагано строителството – без съблюдаване на разпоредбите на Закона за публичните поръчки. Затова дълго не се работеше по този обект.

„ Разрешаването на правния проблем ще даде опция на строителните компании да стартират да работят с темповете, написани в графиците “, добави министърът.

„ Истината е, че у нас по едно и също време строим 5 автомагистрали, което не е обикновено за една страна. Бюджетът е една рамка, която дава еластичност на министрите да влагат пари там, където има планова подготвеност. В бюджета на АПИ има 2,5 милиарда лв. и съм сигурен, че сега, в който бъде позволен правният проблем с индексиране на цените по контракти за „ Хемус ” ще се задейства строителството. Това ще стане до края на годината “, акцентира той и добави, че построяването на тези магистралиемного важноза страната ни, с цел да имаме районна съгласуваност със прилежащите страни.

В развой на създаване с изключение на автомагистрала „ Хемус “, са и автомагистралите „ Европа “, „ Струма “, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград.

Добрата вест е, че лот 1 на автомагистрала „ Хемус “ може да бъде приключен в границите на идната година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен идната година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни планове аутобанът може да стигне до Велико Търново към 2027-ма година, само че за 7-и и 8-и сектори се постанова да се промени трасето, стана ясно от думите на министъра.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград сред Мездра и Ботевград би трябвало да са подготвени до края на 2025 година, като в края на тази година би трябвало да се отвори трасето за придвижване, само че ще продължи работата по построяването на мостовите уреди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР