"До края на месеца електронните направления за бързи COVID тестове

...
"До края на месеца електронните направления за бързи COVID тестове
Коментари Харесай

Зам.-министърът на здравеопазването: До края на август е-направленията за COVID тестове ще са факт

"До края на месеца електронните посоки за бързи Коронавирус проби ще станат факт. "

Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов в ефира на “Събуди се” по

"Възможността пациентите да се тестват гратис при персоналните си лекари за COVID-19 е поради сключване на анекс към новия Национален рамков контракт. С него на искащите да се имунизират против ковид ще бъде въведена и алтернатива за флакон “пациент”. “Ако до момента трябваше да се събира лист от 10 индивида, с цел да се отвори един флакон, сега всеки, който отиде и желае да се извърши с мечтаната ваксина, може да направи това без да чака”, разясни доктор Томов.

Той съобщи, COVIDситуацията в страната “е стабилна”. “Подготвили сме лечебните заведения. Те са изразили подготвеност да посрещнат една по-тежка вълна, има и лекарства за лекуване на COVID”, сподели доктор Томов.

Зам-министърът на опазване на здравето разяснява и обстановката със Спешната помощ по морето. “Целта на сегашния екип на Министерство на здравеопазването е да има деен разговор с туроператорите, тъй че да намерим стабилно решение за идващите години”, изясни доктор Томов. Той обаче не даде период, в който ще бъде обезпечена налична държавна Спешна помощ по курортите.

“Увеличаването на броя на колите за спешна помощ е напълно осъществима идея”, безапелационен бе томов. “Въпросът е ресурсово застраховане, тъй като във всяка една кола за спешна помощ би трябвало да има подготвен персонал”, изясни той и добави, че се работи в тази тенденция след случая от Приморско, при който 18-годишното момиче бе ударено от гръмотевица.

Друг проблем, който зам.-министърът на опазването на здравето разяснява бе неналичието на личен състав в болничното заведение в Разград. От 5-ти август там няма неонатолог, а родилките се пренасочват към други лечебни заведения. “Голяма част от новозавършващите сътрудници избират да се осъществят отвън територията на страната. Малка част от тези, които остават тук, се концентрират в огромните центрове. Много малко избират да продължат кариерата си в по-малките обитаеми места.”, изясни доктор Томов.

Той призна, че в Министерство на здравеопазването са осведомени с казуса и добави, че ще търсят решение по какъв начин по-малките лечебни заведения да станат по-привлекателни. Д-р Томов увери, че ще бъдат извършени диалози с шефовете на лечебни заведения, защото те са директно виновни за заплащането на чиновниците си. “Всяко едно лечебно заведение е записано като комерсиално дружество”, разясни Томов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР