До края на месец юни ще има малко под 2

...
До края на месец юни ще има малко под 2
Коментари Харесай

Прогноза: До края на юни ще има малко под 2 млн. ваксинирани у нас

До края на месец юни ще има малко под 2 млн. имунизирани. Такава прогноза направи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов в ефира на. По думите му 41 500 са имунизирани с най-малко една доза. 

По думите му, самолетът с имунизациите на Pfizer за България, който през вчерашния ден беше блокиран в Германия поради неприятното време, е съумял да излети тази заран и към този момент пътува към нас.

По отношение на имунизацията на AstraZeneca, цялата информация беше прегледана обширно, увери Кирилов. " Ние взехме решение да се съобразим с рекомендацията на Европейската организация по медикаментите, която споделя, че показанията са за лица над 18-годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не разрешат ефикасността да бъде изчислена. Ефикасността на имунизациите се счита по друг способ, тъй като би трябвало да има задоволителен брой болни. Имунният отговор обаче не демонстрира разлика по отношение на другите групи, на които е тествана имунизацията. Същото важи и за сигурността. Заключението на специалистите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст ", изясни той.

По думите му, следва да се разгласява ново проучване за действието на имунизацията на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. 

Запитан какъв брой е ефикасна ваксината на AstraZeneca, Богдан Кирилов отговори: " Има разлика сред резултатност и успеваемост на имунизацията. Данните не могат да се трансферират по проценти и да се считат какъв брой хора ще бъдат защитени от имунизацията. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат изгода от имунизацията. Когато приказваме за резултатност не би трябвало да считаме единствено разболяване. От доста огромна значимост е по какъв начин би протекло болестта. Данните демонстрират, че при имунизираните не се демонстрират затруднения и не се стига до хоспитализация, което е извънредно значимо за преодоляването на една такава пандемия ".

58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 са получили най-малко една доза от имунизациите против COVID-19 у нас, уточни специалистът.

Относно втората доза на имунизацията на AstraZeneca, той съобщи, че рекомендациите са тя да се сложи към десетата седмица. " Информацията демонстрира, че ефикасността е най-висока сред 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от Европейска комисия и производителите, се трансформира много динамично. С висока степен на решителност имаме увещание, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат сложени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от имунизацията на Оксфорд. Около 20 февруари се чакат 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози ", изясни Кирилов.

Той предвижда, че при три позволени препарата за приложимост, към юни месец ще имаме малко под 2 милиона имунизирани души. " Всичките условности обаче остават. В страната могат да бъдат имунизирани общо към 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат позволени за приложимост, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2.5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза ", изясни Богдан Кирилов.

В трета фаза на имунизационния проект у нас са включени и участниците в изборния развой. " За тях има планувани ваксини и това ще им подсигурява успокоение до момента в който работят. Беше взето решение да се включват и публицистите, тъй като ролята на медиите е извънредно значима за обществото. Хората в транспортните и информационните сфери също ще бъдат имунизирани във Фаза 3 ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР