До края на месец май тази година трябва да е

...
До края на месец май тази година трябва да е
Коментари Харесай

До края на май трябва да е готов анализът за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

До края на месец май тази година би трябвало да е подготвен разбора, който ще даде изясненост по отношение на финансовите и икономическите параметри за възможното създаване на 7 блок в АЕЦ “Козлодуй “. Това съобщи преди ден министърът на енергетика Теменужка Петкова, която бе на посещаване във Враца. По правенето на разбора работят екипи на атомната централа и отрасловото ведомство, дружно с специалисти на дружество АЕЦ “Козлодуй” Нови Мощности”, напомня ТВ “Враца”.

Министърът не се ангажира с евентуален период за начало на строителството на новата нуклеарна мощ. Тя увери, че ще бъдат спазени всички условия на закона, ще бъде нотифицирана и Европейската комисия за желанието на страната ни да употребява наличното съоръжение от площадка “Белене” за създаване на Седми блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Припомняме, че министър председателят Борисов изиска да бъдат проучени всички благоприятни условия за създаване на нов нуклеарен блок на площадка 2 край АЕЦ “Козлодуй”. Той настоя да бъдат изпратени специалисти от Българския енергиен холдинг в Съединени американски щати, с цел да проучат най-съвременните и съвременни нуклеарни технологии, в това число и за създаване на дребни модулни реактори на площадка “Козлодуй”.
Малко след разпореждането на премиера Борисов сред АЕЦ “Козлодуй - Нови мощности” и американската компания NuScale бе подписан меморандум за съдействие в региона на дребните модулни реактори.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР