До края на месец март трябва да са готови всички

...
До края на месец март трябва да са готови всички
Коментари Харесай

Здравното министерство си е поставило амбициозни задачи за следващите два месеца

До края на месец март би трябвало да са подготвени всички детайли, с които безпрепятствено да се проведат договарянията сред Българския лекарски съюз, здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса за цените в опазването на здравето през 2018 година " Смятам, че ще влезем в диалозите и ще ги завършваме сполучливо при налична, подредена нормативна база ", зави министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред депутатите от парламентарната здравна комисия по време на днешното й съвещание.

Дори още до края на февруари ще бъдат актуализирани медицинските стандарти и главният пакет медицински действия и ще бъдат прегледани логаритмите на клиничните пътеки за благоприятни условия за увеличението им, изброи Ананиев. Заедно с това до пролетта би трябвало да са подготвени част от инструментите за повишение на успеваемостта на разходване на средства в системата, които се чакат още от предходния кабинет " Борисов " да вземем за пример централизираната електронна борса за медикаменти, Националната здравна карта, регистърът за онкоболни.

Предприети са съществени стъпки и в построяването на цялостната електронна здравна система, като планът е усъвършенстван благодарение на организацията за електронно ръководство и " интензивно се върви по неговото осъществяване ", сподели още здравният министър.

От началото на годината Ананиев се е срещнал с представители и на новаторските и на генеричните дялове на фармацевтичната промишленост по въпросите за електронната борса и разноските за медикаменти. " Разходът за медикаменти за предходната година е 986 млн. лева, а за тази година е очакван 1 милиарда лева Но няма да скрия, несъмнено, че прехвърлихме един разход за аптеките за половин месец, който платихме още в първите дни на тази година ", разгласи Кирил Ананиев.

Министърът заключи пред депутатите и, че над 400 млн. лева повече от плануваното са били изразходвани през предходната година за лечебните заведения и за медикаменти. За лечебните заведения са били изхарчени 238 млн. лева над утвърдената сума в бюджета, а за медикаменти - 187 млн. лева над плануваното. Трябва да се поддържа баланс на заплащанията в предвиденат рамка и няма по какъв начин да се регистрира активността отвън нея, разяснява Ананиев в отговор на въпрос за анулираното от Върховен административен съд ограничаване за погашение на надлимитните действия на лечебните заведения.

По-рано през днешния ден екипът на здравния министър е показал направения от ведомството проект за излекуване на регионалната болница във Враца пред шефа на лечебното заведение Орлин Цветков и началници на отделения в МБАЛ. Оздравителните дейности, сходно на тези за болничното заведение в Ловеч, включват главно сливане на отделения и оптимизация най-вече на административен личен състав. Не е планувано редуциране на лекари, само че ще има понижение на легловата база – от 315 на 270 кревати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР