До края на май тази година ще бъдат възстановени още

...
До края на май тази година ще бъдат възстановени още
Коментари Харесай

Държавата си върна нови над 3.2 млн. лв. от изпълнителя на неосъществения Правителствен комплекс

До края на май тази година ще бъдат възобновени още 9 млн.лв., дадени предплатено през 2020 година за построяването му

Още над 3,2 млн. лева с Данък добавена стойност към този момент са постъпили по сметката на „ Монтажи “ ЕАД. Това става допустимо откакто държавното дружество, което е дъщерно сдружение на Държавната консолидационна компания (ДКК), и " Планекс – ГЕС " ДЗЗД подписаха съглашение, с което консорциумът, реализатор на неосъществения Правителствен комплекс, се съгласява да върне нова сума на държавното сдружение. Споразумението планува още и второ заплащане в размер на 9 млн. лева с Данък добавена стойност, което да бъде преведено най-късно до 31 май 2024 година, оповестиха от икономическото министерство.

Припомняме, че още в края на 2019 година e  подписан контракт сред „ Монтажи “ ЕАД и консорциума за осъществяване на строителни действия във връзка със строителството на държавен комплекс от ДКК, който след това не се осъществя. Проектът е предоставен за осъществяване без социална поръчка и без финансова аргументация, като „ Монтажи “ предплатено е платил близо 80 млн.лв. с Данък добавена стойност на две вноски през 2020 година на изпълнителя.

След подхванати дейности от страна на министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов за възобновяване на тези финансови вреди към ДКК, още през януари т.г., частното сдружение възвърне на страната първата сума от 45 млн.лв. с Данък добавена стойност.

По отношение на разликата сред размера на предплатено получената сума през 2020 година от частното сдружение и върнатите до този миг средства страните са се споразумели да продължат договарянията, с цел да бъде възобновена и останалата част от предплатено преведената сума през 2020 година Това ще стане или посредством договаряния и ново съглашение или по правосъден ред, като страната има всички причини за възобновяване на платежните средства.

Продължават и дейностите по сезиране на способените органи за всички нарушавания ощетяващи Държавната консолидационна компания през годините.

Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) апелира Постановлениe на Софийска градска прокуратура (СГП), с което тя отхвърля да образува досъдебно произвеждане по отношение на осъществен вътрешен одит на системите за финансово ръководство и надзор на процеса по даване, отчитане и надзор на лични средства на „ Еко Антрацит “ ЕАД, изразходвани за действия по разпродажба, консервация и рекултивация.

След жалбата от страна на МИИ Апелативната прокуратура – София (САП) анулира постановлението на СГП, с което е отказано образуването на досъдебно произвеждане. Мотивите на САП са, че осъществената инспекция не е справедлива, а постановлението на СГП е голословно и незаконосъобразно.

Още през февруари министърът на стопанската система и промишлеността апелира пред Софийска апелативна прокуратура Постановление на Софийска градска прокуратура от декември 2023г., с което тя отхвърли да образува досъдебно произвеждане по отношение на осъществен вътрешен одит на системите за финансово ръководство и надзор на процеса за даване, отчитане и надзор на личните средства на „ Еко Антрацит “ ЕАД, като възложител и „ Монтажи “ ЕАД, като реализатор за сключването на Рамков контракт без да се ползва Законът за публичните поръчки, с цел да бъдат изразходвани 120 млн. лева за действия по техническа разпродажба или консервация, техническа и биологична рекултивация, филтриране на води и мониторинг.

Първоинстанционната кореспонденция е формирана след изпратен одитен отчет от Министерството. В него инспекторите са открили неправилни практики свързани с неспазване на чл.8, алинея 4 от ППЗОП за използване на методика при установяване на цената по Рамков контракт сред „ Еко Антрацит “ и „ Монтажи “. Oткрити са превъзлагане на действия по рамковия контракт, в нарушаване на разпоредбите за публични поръчки, вдишване на договорни отговорности без да са планувани съответните финансови средства, неефективно консумиране на средства, несъответстващо обмисляне на действия, включително и тяхното остойностяване, както и неналичието на съпоставимост на изпълненото от компаниите – снабдители с регистрираното в констативните протоколи от „ Монтажи “ ЕАД, действия.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР