До края на май и премиерът Бойко Борисов ще посети

...
До края на май и премиерът Бойко Борисов ще посети
Коментари Харесай

Спешна енергийна визита на Борисов в Москва

До края на май и министър председателят Бойко Борисов ще посети Москва, потвърдиха източници от кабинета във вторник, ден откакто съветският министър-председател Дмитрий Медведев разгласи, че чака скорошна аудиенция на българския си сътрудник. Той заяви това по време на срещата си с президента Румен Радев, който във вторник ще бъде признат от съветския президент Владимир Путин. Основната тематика на аудиенция на Радев е рестартът на съветски енергийни планове у нас като АЕЦ " Белене " и пряк газопровод от Русия към България (възобновяване на " Южен поток " като " Български поток " ), който да легитимира проектите на Борисов за създаване на газов хъб край Варна.

От Министерския съвет прецизираха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български министър председател, а не на ротационен ръководител на Европейския съвет, въпреки че визитата му било в съгласие с водачите на Германия и Франция.

В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна.

Все още не е ясно дали при визитата си в съветската столица Борисов щебъде съпровождат от енергийния си министър Теменужка Петкова.

Според съветската държавна организация ТАСС българското енергийно министерство било длъжно да показа на съветската страна до юли разновидности за потребление на към този момент доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Това ставало ясно от квалифицираните документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев.

" До края на юни 2018 година българското Министерство на енергетиката би трябвало да показа разновидности за потребление на създаденото в съветската страна съоръжение, в това число рестарт на плана ", се отбелязва в материалите, представени от съветското издание. В тях било посочено още, че съветската държавна корпорация " Росатом " може да приключи договарянията за удължение на живота на VI блок на АЕЦ " Козлодуй " до края на юли 2018 година

От ведомството обаче обясниха пред Mediapool, че нямат ангажимент да дават сходни материали на съветската страна и най-вероятно ТАСС засяга задължението на министър Теменужка Петкова до края на юни да се внесе в българския парламент отчет с разновидностите за потреблението на създаденото съоръжение. Документът действително беше заведен в Народното събрание и се планува да бъде прегледан най-рано през идната седмица, по неофициална информация. Предстои да се види какво ще е решението на депутатите и дали те ще смъкват наложения през март 2012 година мораториум върху градежа преди отпътуването на Борисов за Москва.

В отчета като най-оптимален вид се преглежда оповестяването на процедура за привличане на стратегически вложител в плана, като страната взе участие с апортна вноска оборудването, площадката за нуклеарната централа и лицензите. Петкова разгласи подготвеност подобен търг да се разгласи до края на 2018 година и подчертава върху проявения от Китайската държавна нуклеарна корпорация интерес да финансира доизграждането на атомната централа със свои средства и без държавни гаранции и контракти за изкупуване на тока. В отчета обаче се преглежда опцията и планът да бъде завършен от " Българския енергиен холдинг " или от НЕК, в чиито активи сега е замразеният градеж. Разгледана е алтернатива и дотъкмяване на АЕЦ " Белене " в съветски заем по модела на унгарската АЕЦ " Пакш 2 "

ТАСС напомня, че българският президент е декларирал в понеделник на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев, че възобновяването на градежа на АЕЦ " Белене " допуска и съветско присъединяване. Такова нееднократно е заявявала и министър Петкова, защото градежът се прави то технология на " Росатом " и внедряването и въвеждането ѝ в употреба не може да стане без производителя на оборудването

" Росатом " е подготвена да помогне на България в реализацията на плана, съобщи първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) също е удостоверила своя капиталов интерес към реализацията на плана, напомня ТАСС.

Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази удовлетворение, че " в последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия ". Той окачестви като " похвално, само че незадоволително " неотдавнашното посещаване на българския енергиен министър Теменужка Петкова в Русия, откъдето тя разгласи " размразяването " на спрения план за АЕЦ " Белене ".

Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР