До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят

...
До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят
Коментари Харесай

Цените на горивата в България падат с до 0.15 лв. до края на март

До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят с 10-15 стотинки на литър поради спада на цените на петрола, разгласи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"Предполагам, че тази наклонност няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези релативно по-ниски цени. Тази обстановка с 35 $ за барел или 33, или 34, няма да се задържи изключително дълго. Нивата под 40 $ са пагубни за огромна част от производителите. Не смятам, че тези цени са действително проявяване на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана обстановка, от която ще се търси бърз излаз ", съобщи пред БНР Живодар Терзиев

В понеделник междинната цена на бензина за страната беше 2.21 лв.. Тоест по-късно би следвало литър бензин да коства към 2 лв..

Цената на петрола се намали с 30% на азиатските пазари по отношение на котировките при затваряне на тържищата в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да понижат производството на нефт в изискванията на понижено ползване поради кононавируса. Това е най-голямото на ден намаляване от най-малко 30 години насам. Първото огромно поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато поради ковид и пониженото ползване в Китай цената на петрола се намали с към 25%.

Досега обаче в България не се следи спад на цената на горивата, които от началото на годината са поевтинели приблизително с 1 стотинка за литър.

Саудитска Арабия разгласи втората фаза на войната за цените на петрола на 10 март с обещанието да стартира да доставя на пазара рекордните 12.3 млн. барела черно злато дневно от 1 април. Увеличението на предлагането, което е с 25% над изпомпаните през февруари количества от към 9.7 млн. барела дневно, надвишава оптималния резистентен потенциал на саудитския петролен колос "Арамко ". Това навежда на мисълта, че кралството може да посегне и на стратегическите си запаси, с цел да натисне колкото е допустимо по-надолу цените на суровината като наводни пазара с нефт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР