До края на март 2018 г. България ще има пълен

...
До края на март 2018 г. България ще има пълен
Коментари Харесай

До края на март МОСВ ще има график за борба с мръсния въздух

До края на март 2018 година България ще има цялостен график с ограничения и периоди за битка със замърсяването на въздуха и ще стартира да го извършва. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в изявление за Българска телеграфна агенция, представен от " 24 часа ".

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) към този момент е набелязало ограниченията, които ще предприеме, като те ще включат и рекомендациите от отчет на Световната банка, който се чака през март. " До края на март би трябвало да сме изчистили ограниченията, периодите, средствата, които са нужни, и отговорниците, след което би трябвало да стартираме осъществяването на този график. Ако тези действия се изпълнят, допускам, че няма да се мине към идната фаза на наказателно деяние, тъй като подобряването на качеството на въздуха не може да се случи за една нощ ", разяснява Нено Димов в отговор на въпрос за наказателната процедура, стартирана от Европейската комисия по отношение на България във връзка замърсяването на въздуха.

Министърът характеризира наказателните процедури като форма на разговор, посредством които Европейски Съюз и страните членки уточняват използването на европейското законодателство.

Димов се надява още доникъде на 2018 година да бъдат " отключени " 111 млн. лева по оперативна стратегия " Околна среда ", ориентирани към възстановяване на качеството на въздуха. В момента Министерство на околната среда и водите уточни за кои общини да бъдат налични те, като с изключение на проблем с въздуха, градовете би трябвало да показват и положително осъществяване на проектите си за по-чист въздух. В огромните градове чистотата на въздуха към този момент е приоритет, добави Димов, като напомни, че това е и предпочитаният проблем на неговото министерство.

Димов показа осъществяването на Оперативна стратегия " Околна среда " за интервала 2014-2020 година По нея към този момент са открити 29 процедури на обща стойност над 1,6 милиарда лв., или 47% от ресурса на програмата. Сключени са 51 контракта за безплатна финансова помощ на обща стойност 818 млн. лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (100)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР