До края на лятото може да постигнем колективен имунитет в

...
До края на лятото може да постигнем колективен имунитет в
Коментари Харесай

Здравният министър: До края на лятото може да постигнем колективен имунитет

До края на лятото може да реализираме групов имунитет в страната. Това съобщи пред публицисти в Сливен здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Той изясни, че в момента има взрив на искащи от групите от първа и втора фаза да се имунизират и допълни, че наличните ваксини се насочват и към тях. По думите му, има огромно предпочитание на неваксинирали се преди лекари, медицински сестри и работещи в лечебни заведения да го създадат. Същото било и при учителите.

" За мен е значимо, че успяхме да убедим хората да се имунизират и от изходни проценти към 27 на 100, сме на 63%. Ако настройките останат такива и с темпа на имунизация до края на лятото, можем да реализираме така наречен " групов имунитет " в страната ", коментира министърът.

Костадин Ангелов заяви, че през вчерашния ден съвсем 15 хиляди души са били имунизирани, като подчертава върху значимостта на темпа на имунизацията. " Важно е и хората да имат опция за избор на ваксина, което в този момент е невероятно, поради несъблюдение на доставките ", уточни той и припомни желанието на персоналните лекари в началото за работа с векторни ваксини и съответно AstraZeneca заради по-лесното предпазване.

" Няма ваксини, които стоят на склад ", увери проф. Ангелов и добавии, че се чакат доста повече ваксини да дойдат в страната през април. 

" В България има 48 хиляди кревати за интензивно лекуване и няма терзание, че те могат да свършат. Осигурени са задоволително дихателни апарати, кислородни концентратори, безапелационен е здравният министър. 

На въпрос дали се чака да бъде продължен срокът на националния локдаун, проф. Костадин Ангелов съобщи, че е към момента доста рано да се приказва за удължение, преустановяване или понижаване на ограниченията. " Обобщените данни на национално равнище се наблюдават заран и вечер и се работи съгласно обстановката ", сподели той. 

Междувременно стана ясно, че имунизационният кабинет към болница " Царица Йоанна - ИСУЛ "  ще работи по така наречен " зелен кулоар "  днес, 26 март, от 14-17 часа и на 27-ми и 28 март, събота и неделя, от 8:30 до 16:30 часа. Наличната там ваксина е на фармацевтична компания AstraZeneca и не е належащо авансово записване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР