До края на лятото любителите на астрономията могат сравнително лесно

...
До края на лятото любителите на астрономията могат сравнително лесно
Коментари Харесай

Неочаквано явление в небето до края на лятото?

До края на лятото феновете на астрономията могат относително елементарно да следят Юпитер и ярките му луни. За да забележим небесното шоу в цялостния му искра, би трябвало да търсим отдалечено място от градските светлини и ясно небе, което през юни се намира мъчно. Спектакълът нормално стартира след залез Слънце, а на връх Рожен в Родопите той е блестящ, написа Блиц. 

``
реклама

Има много приложения за всички мобилни платформи, благодарение на които елементарно можем да се ориентираме къде действително е Юпитер. В най-близката си точка до Земята планетата е единствено на 600 милиона километра от нас.

" След залеза на Слънцето, Юпитер се появява на югоизточния небосвод. Час и половина по-късно излиза и Сатурн ", сподели пред камерата на " Събуди се " Никола Петров от " РАО Рожен ".

Радиусът на този исполин е 11 пъти по-голям от земния. Гравитацията му е най-силната в Слънчевата система и, в случай че тук човек тежи 100 кг, на Юпитер теглото му ще е 240. Този негостолюбив свят обаче е нашият избавител от рисковите метеорити.

" Юпитер ги притегля, отклонява, даже падат на самата планета. И по този метод се понижава вероятността от удар с планетата Земя ", изясни Петров.

В атмосферата на разноцветния колос се вихрят урагани, по отношение на които тези на Земята просто бледнеят. Огромното алено леке на планетата е мощна стихия с диаметър, колкото Земята. Вихърът се върти със скрост над 400 км/ч безспирно към този момент стотици години. В елементи е документиран от сондата “Джуно ”.

" Джуно е може би най-амбициозната задача на НАСА. Със своите уреди ни оказа помощ с отговорите на доста научни въпроси ", съобщи ръководителят на плана Рик Найбакен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР