До края на годината военните заплати ще се вдигнат с

...
До края на годината военните заплати ще се вдигнат с
Коментари Харесай

Военните заплати скачат с 20 процента?!

До края на годината военните заплати ще се вдигнат с 10 %. А от идната с още 10. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов във Велико Търново, откакто 155 курсанти в НВУ „ Васил Левски “ поставиха клетва. Паралелно с това той направи следващата тъжна констатация, че армията ни се нуждае от повече от 5500 военнослужещи. Ако обещанието се сбъдне, това ще бъде второто 10-процентно повдигане на възнагражденията във Въоръжените сили за тази година. И ще се избегне още по-голям дисбаланс сред заплатите на военнослужещите и държавните чиновници.

За вероятността да се стигне до нежелателен резултат „ Труд “ предизвести преди няколко седмици. След като бе оповестено повишаването на заплатите на държавните чиновници с 10 на 100 от началото на идната година, попитахме „ Ще има ли второ 10-процентно нарастване на заплатите на военните, в случай, че първото към този момент е планувано? “ Под първото имахме поради плануваните за личен състав повече от 97 млн. лева в бюджета на МО за 2019 година Ясно беше, че в случай че ги няма тези нови 10 %, за които приказва министърът във Велико Търново, възнагражденията на военните още веднъж ще изостават сензитивно от парите на останалите, които служат на страната. Което надали ще реши казуса с дефицита на фрагменти. По мнение на хора от управлението на МО, в този момент сме на ръба, т.е. какъвто е отливът, подобен е и приливът от хора в армията. Вече стана пределно ясно, че с разгласи във вестник или по радио бойци не се набират. Точно за това вероятната вярна стъпка в идващите три месеца е повдигане на военните заплати най-малко с 20 %. Всяка неверна стъпка в политиката по-нататък може да търкулне процеса надолу и да го направи необратим.

В този смисъл се обрисуват още няколко казуса. Те са доста настоящи, като имаме поради, че до края на месеца държавното управление би трябвало да е готово с бюджета за идната година.

Първият е да се реши един път вечно въпросът с базата за установяване главното месечно заплащане на военнослужещите. Това би трябвало да стане точно в Закона за държавния бюджет. Сега е 380 лева Висшето военно управление държи да се регламентира обвързване с минималната работна заплата на страната. Сега тя е 510 лева Разликата е явна.

Второ, финансовите средства за личен състав да се отпускат на основата на щатовете, а не на списъчния състав. Вече години наред в мненията си по бюджета Комисията по защита установи този факт, само че единствено толкоз. Намирането на решение ще има резултат най-малко в две направления. От една страна ще се основат условия за попълване на вакантните длъжности, а от друга – там, където натоварването е по-голямо поради дефицит на фрагменти, ще може в допълнение да се подтиква персоналният състав.

Трето, постанова се по-бързо напредване на квалифицираните промени в Закона за защитата и Въоръжените сили, които целят делене със сегашната система, при която военнослужещи с едни и същи звания вземат съвсем идентични заплати, а отговорностите им са много разнообразни.

Четвърто, повече от належащо е бързо и тъкмо насочване на виновните фактори в задаващите се, само че към момента прекомерно неразбираеми и спорни, промени в пенсионната система. Да се планува по какъв начин биха реагирали придобилите право на пенсия военнослужещи, т.е. тези, от които се чака след 4-5 години да заемат висши командни длъжности, в случай че, както е записано и в този момент в КСО, от идната година падне така наречен таван на новоотпуснатите пенсии. Проблемът е дали тази или някоя друга смяна в пенсионния режим, няма да мине около ушите на тези, които би трябвало да плануват какво би било въздействието върху кадровия развой, т.е. върху броя на рапортите за уволняване. Такава вълна към този момент е заливала армията. Отговори на въпросите ще има скоро, по-добре е обаче, да не се дава късмет на отрицателните последствия.

До юли 2020 година се чака да приключи първият по рода си у нас Стратегически обзор на сигурността и защитата. На негова основа ще последват нови документи, претендиращи да покажат развиването и на Въоръжените сили до 2032 година Няма да е неприятно тези, които ги създават и по-късно одобряват, да прочетат старите, т.е в този момент настоящите. И да внимават да не бъдат преписани пожелателните текстове в раздела за хората в защитата. Там, да вземем за пример, е регламентирано, че комплектуването на въоръжените сили би трябвало да става с квалифициран и стимулиран персонален състав. Изминаха три години, откогато изпълняваме тази Програма 2020, само че към момента продължаваме да приказваме както за недостиг от военнослужещи, по този начин и за демотивация на персоналния състав. Като че ли е извънредно време общественият статус на военнослужещите да влезе в листата от отбранителни качества на страната. И когато съдружниците ни преценят дали сме оперативно съвместими или не, да имат поради най-малко заплатите на хората с пагони. Но в случай че вървим с по 20 % на година, може скоро да ни сочат и за образец.

Реалността дава сурова оценка


Министър Каракачанов счита, че дефицитът на офицери в Българската войска може да се преодолее с увеличение на приема във висшите военни учебни заведения. За страдание действителността е друга. На 12 октомври в Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново той поздрави 155 курсанти-първокурсници, които поставиха военна клетва. По същото време през предходната година се заклеха 180 курсанти, а през 2016 г.– 170. Още един индикатор за престижа на военната специалност у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР