До края на годината вероятно ще има и още промени

...
До края на годината вероятно ще има и още промени
Коментари Харесай

Финансовото министерство предложи първа порция законови промени заради еврото

До края на годината евентуално ще има и още промени в нормативната база, които ще са свързани със поръчката на България за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018
Владислав Горанов: Категорично ни беше показано, че това е пътят към еврозоната

Министърът на финансите пред " Капитал "
20 юли 2018
България получи " да " за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II

Ориентировъчната дата е юли 2019 година, само че преди този момент страната би трябвало да направи промени, а ЕЦБ да оцени финансовата й система
12 юли 2018
Европейска комисия и ЕЦБ: България извършва числовите критерии за еврото, само че това не е задоволително

Конвергентните отчети на двете институции обичайно акцентират като проблематични независимостта на Българска народна банка, слабите институции и корупцията
23 май 2018 При решение за предварително освобождение, членовете на управителния съвет на Българска народна банка ще могат да апелират пред Върховния административен съд. Това е една от измененията в Закона за Българската национална банка (БНБ), които предлага Министерството на финансите.

Предложенията за промени са оповестени на уеб страницата на ведомството и са в отговор на рекомендациите в отчетите за конвергенция на еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ) от пролетта на тази година. Те се изготвят на всеки две години и правят оценка готовността на страните отвън еврозоната да одобряват единната европейска валута. Една от констатациите в документите беше, че българското законодателство не подхожда на всички условия за самостоятелност на централната банка и на възбраната за парично финансиране. В отчета на Европейска комисия се посочваше още, че държавното управление е поело ангажимент да направи нужните законодателни промени до края на тази година. Това е и един от уговорките по пътя към влизането във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз, каквито приходи ръководещите направиха преди месец.

Освобождаване – при ясни претекстове

От претекстовете към плана излиза наяве, че ЕЦБ желае прецизиране на основанията за предварително преустановяване на мандат на член на управителния съвет на централната банка. Така в случай че в този момент по закон член на управителния съвет на Българска народна банка може да се освободи преди да му е изминал мандата " в случай че е приет за отговорен за значително нарушаване на служебните отговорности ", се заменя с " отговорен за съществено нарушаване ".

Друга редакция планува Министерският съвет и другите органи и институции да нямат право да оказват напън на Българската национална банка, на шефа или членовете на управителния съвет. Сега текстът не разрешава единствено да се дават инструкции.

При определяне на спор на ползи с влезнал в действие акт, шефа, подуправителите и другите членове на управителния съвет на Българска народна банка могат да се освободят предварително единствено в случай че тези, които са ги избрали (Народното заседание за шефа и подуправителите и президентът за останалите членове на УС на БНБ) преценяват, че има осъществено съществено нарушаване. Така се прави изключение от наредбите на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, който сега на процедура не бори корупцията, а се употребява за репресии.

Допълнителни забрани за финансиране

Към в този момент настоящата възбрана Българска народна банка да финансира парично разнообразни органи и институции се прибавят и службите и организациите на Европейски Съюз и страните членки. Това е разследване от основопологащите постулати на европейското право централните банки да могат да монетизират задължения на държавните управления като печатат пари.

Въвежда се възбрана и Българска народна банка да влага в каквито и да е дългови бумаги на държавно управление, общини и държавни сдружения (и при първично разпространение и при последващата им търговия). Това и в този момент действително е в действие и сега поради валутния ръб.

В идващите месеци евентуално ще има и още промени в нормативната база, които ще са свързани със поръчката на България за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да вземат участие в банковия съюз). Това също е ангажимент, които държавното управление пое пред европейските сътрудници като авансово изискване за приемане на страната в така наречен чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II). Тези промени би трябвало да обезпечат опция актовете на ЕЦБ да се постановат директно по отношение на банките, които тя поема да надзирава, както и че нейните общи наставления и инструкции ще имат наложителен темперамент за Българска народна банка и цялата банкова система. Тези промени обаче евентуално ще са под изискване да влязат в действие от момента, в който България влезе в ERM II, а Българска народна банка - в тясно съдействие с ЕЦБ. Това би трябвало да стане след нова задълбочена инспекция на българските банки и отразяване на наложените ограничения в нейно разследване, като амбициозните упования са това да е реалност в средата на 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР