До края на годината трябва да приключат обществените обсъждания по

...
До края на годината трябва да приключат обществените обсъждания по
Коментари Харесай

С морския пространствен план се търси баланс между икономическото развитие и опазването на Черно море

До края на годината би трябвало да приключат публичните разисквания по плана на Морски тримерен проект за интервала 2021 – 2035 година. Стратегическият документ е създаден от Националния център по териториално развиване по план на Министерство на регионалното развитие с европейско финансиране Това оповестиха от строителното министерство след присъединяване на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова в семинар на тематика „ Трансгранично морско пространствено обмисляне за Черно море, България и Румъния - MARSPLAN-BS II “.

Морският проект за пространствено развиване е най-комплексната и комплицирана задача, изпълнявана в България. Обвързан е с морската тактика на страната и с Националната идея за пространствено развиване и интегрираните териториални тактики за развиване на Североизточен и Югоизточен регион на страната, акцентира заместник-министър Николова.

Морското пространствено обмисляне е значима тематика за развиването на Черно море. Чрез него се прави опит да се сътвори салдото сред икономическите и капиталови ползи, от една страна, и опазването на околната среда и естествените запаси, от друга. В него ще са отразени отзиви на заинтригуваните страни за най-важните цели, богата база данни от научни проучвания, осведомителни запаси, карти и така нататък Основните му цели ще са опазването на морските екосистеми, икономическото развиване, общественото подкрепяне, трансграничното съдействието, запазване на културното завещание и околната среда, устройство на крайбрежието, морските пътища и корабоплаването, зоните за спорт и туризъм и други.

Морското пространствено обмисляне преглежда целия разполагаем морски и крайбрежен капитал на страната. Очаква се той да докара до понижаване на споровете за достъп до морските територии, понижаване на въздействието върху екосистемите, както и до намаление на разноските на обществените управляващи при координирани деяние.

По плана ще се изготви и GIS система, в която над 20 организации ще дават данни за крайбрежието и морските територии – климат, предпазени територии, демография, морски превоз, риболовство и аквакултури, биоразнообразие, геология, туризъм, информационни системи и други.

Заместник-министър Николова осведоми, че до 31 март 2021 година проектът ще бъде показан на Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР