До края на годината трябва да бъдат проверени 1000 предприятия

...
До края на годината трябва да бъдат проверени 1000 предприятия
Коментари Харесай

ГИТ проверява 1000 предприятия за опасни вещества до края на годината

До края на годината би трябвало да бъдат тествани 1000 предприятия в границите на акцията на ИА ГИТ „ Здравословни работни места, 2018 – 2019 година, ръководство на рисковите субстанции на работното място “.

Нарушенията, свързани с неналичието на задоволително информация за рисковите субстанции, които се употребяват в работния развой в предприятията, са измежду най-честите, които инспекторите по труда откриват при инспекциите в границите на акцията на ИА ГИТ „ Здравословни работни места, 2018 – 2019 година, ръководство на рисковите субстанции на работното място “. При липса на информация не могат да бъдат изпълнени нормативните условия за предварителна защита на рисковете при работа с рискови субстанции. Оценката на риска не обгръща всички аспекти, свързани с тях и надлежно не се подхващат съответни ограничения за минимизирането му.

Междинните резултати от инспекциите на Инспекцията бяха показани от инж. Румяна Михайлова, изпълнителен шеф на ИА ГИТ, по време на националната конференция „ Здравословните работни места ръководят рисковите субстанции “. Тя се провежда от Министерството на труда и обществената политика в рамките Европейската седмица за сигурност и здраве при работа. С акцията на ИА ГИТ България се включи в идентичната осведомителна акция на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA).

В рамките на първия стадий от акцията е планувано до края на годината да бъдат тествани 1000 предприятия, в работния развой на които се употребяват рискови субстанции, от икономическите действия „ Растениевъдство “, „ Оформяне и поддържане на озеленени площи “, „ Производство на мебели “, „ Производство на ПДЧ “, „ Печатна активност “, „ Производство на обувки “, „ Хуманно опазване на здравето “, „ Ветеринарномедицинска активност “, „ Борба с гризачи и инсекти “ и „ Галванични производства “.

Целта е да се откри изходното равнище по какъв начин сега се ръководят рисковете при работа с рисковите субстанции в предприятията. На базата на резултатите ще бъде избран и обсегът през втория стадий през 2019 година, по време на който се залагат и следващи инспекции за следене осъществяването на наложителните наставления. Всяка инспекция в границите на акцията на Инспекцията по труда протича в три посоки. Прави се обход по работните места, с цел да се откри къде се работи с рискови субстанции и какви ограничения действително са взети за минимизирането на рисковете. След това се ревизира идентификацията на употребяваните рискови субстанции от работодателите и каква информация има за тях. Следва инспекция на оценката на риска при работата с употребяваните рискови субстанции и по-късно на подхванатите ограничения за минимизирането му.

Констатираните нарушаванията на условията за идентифициране на рисковите субстанции и обезпечаване на информация за рисковете от тях досега са: работодателят не води картотека за употребяваните рискови субстанции и тяхните характеристики; когато такава е направена, се открива, че в нея не са разпознати всички употребявани рискови субстанции в предприятието; работодателите не са обезпечили информативен лист за всяко употребявано рисково вещество; като консуматори на такива субстанции не изискват от производителите информация на български език. По отношение оценката на риска, при правенето й не се вземат поради данните от осведомителния лист за сигурност на химичните сътрудници, не се прави оценка комбинираното деяние при експозиция на няколко рискови субстанции, не се правят наложителните периодически медицински прегледи на работещите с такива и други

Пропуските при ограниченията за минимизирането на рисковете са свързани с неосигуряване или несъобразяване на персоналните защитни средства с информацията от осведомителните листове за безопасност; работното съоръжение и опаковките на съдържимите рискови субстанции не се отбелязват съгласно типа им; при превозване и предпазване не се регистрират характерните им характерности.

Извършените все още към 300 инспекции не са задоволителни, с цел да се вършат заключения за положението на ръководството на риска при приложимост на рискови субстанции, само че резултатите демонстрират, че като съществена причина за несъблюдение на условията по обезпечаване на здраве и сигурност при работа с тях, се обрисува незадоволителната осведоменост за отговорностите на работодателя. Изготвените оценки на риска са бланкетни или непълни, защото не се вземат поради рисковите свойства на химични сътрудници и данните от осведомителния лист за сигурност на употребяваните в съответното дружество субстанции. Трябва да се има поради, че при едно и също произвеждане – да вземем за пример при обувната индустрия, в другите предприятия се употребяват лепила с друг химичен състав, което допуска и разнообразни рискове. Друга причина е възлагането на външен реализатор, който не познава в елементи изискванията на труд и рисковете в съответното дружество, с цел да изготви оценката на риска и документите, обвързвана с обезпечаване на здраве и сигурност при работа.

Предвид обективната неспособност от контрола да бъдат обхванати всички предприятия, в които се употребяват рискови субстанции, ГИТ залага на осведомителната акция, с цел да се възпита просвета на предварителна защита в самите работещи, а и в хората като цяло, да се сътвори у тях навикът да ревизират етикетите, да разпознават пиктограмите (картинките, с които са обозначени другите опасности), да получат, а и сами да търсят повече информация какви са тъкмо рисковете, които тези рискове основават и какви ограничения да подхващат, с цел да ги минимизират. За задачата на уеб страницата на ИА ГИТ е основана специфична графа, в която се разгласява информация за акцията. Може да бъде попълнена и анкета, с цел да ревизира всеки до каква степен познава пиктограмите.

Изпълнителният шеф на ИА ГИТ инж. Румяна Михайлова подсети, че Агенцията е създала по план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ онлайн принадлежности за оценка на риска, някои от които са използвани и при оценяване на рисковете за работа с рискови субстанции. Осигурен е достъп до тях през уеб страницата на Инспекцията, през специфичната графа на акцията и посредством QR код. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ са назначени помощник-инспектори, които при поръчка могат да показват пред работодателите функционалностите на инструментите. Те са подобаващи, с изключение на за оценка на риска, и за инструктажи и образования. Двата плана са финансирани през двата програмни интервала на оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР